PIISMO

Bratuškova pisala papežu: Verjamem, da veste, kje so meje

Objavljeno 06. julij 2014 21.00 | Posodobljeno 06. julij 2014 21.00 | Piše: STA, S. U.

Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, se v pismu Vatikanu vprašuje, ali je Vatikan seznanjen z dejanji Cerkve v Sloveniji in ali se jim zdi dopustno vmešavanje cerkve v pravosodno vejo oblasti.

LJUBLJANA – Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, in predsednica ZaAB Alenka Bratušek je po diplomatski poti poslala pismo Vatikanu, v katerem vprašuje, ali je Vatikan seznanjen z dejanji Cerkve v Sloveniji in ali se jim zdi dopustno vmešavanje cerkve v pravosodno vejo oblasti.

Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo Vatikan Sloveniji posredoval stališče o dogajanju v zvezi s Cerkvijo v Sloveniji, so danes sporočili iz službe za stike z javnostjo Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB).

Zdi se ji nedopustno

»Kar nekaj časa sem se vpraševala, kaj lahko in kaj moram kot predsednica vlade v tem primeru storiti. Nedopustno in v nasprotju z ustavo je, da Cerkev posega v pravosodno vejo oblasti s komentiranjem konkretne sodbe,« je dejala Bratuškova v današnji izjavi za medije v Postojni.

Dodaja, da se je pred letom srečala s papežem Frančiškom in da lahko reče, da sta med drugim soglašala, da se je treba odločno upreti korupciji, za kar se tudi sam papež Frančišek v svoji inštituciji zavzema.

»Medtem pa si v slovenski Rimskokatoliški cerkvi upajo posegati v pravosodni sistem, torej v sodno vejo oblasti. To se mi zdi nedopustno in resnično me zanima mnenje Vatikana o tem,« je povedala Bratuškova.

Povedala je še, da papež Frančišek v svoji instituciji delo opravlja zelo resno, tudi dva slovenska visoka cerkvena dostojanstvenika sta morala zapustiti svoja položaja zaradi suma gospodarskega kriminala. »Verjamem, da tudi v Vatikanu vedo, kje so meje. Kot predsednica vlade sem dolžna braniti ustavno in pravno suverenost in jo tudi bom.«

Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je v četrtek glede obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše v zadevi Patria dejal, da so ga ločena mnenja ustavnih sodnikov popolnoma prepričala, da je naša pravna država v krizi »in – morda je to težka beseda, ampak – vtis je, da se vračamo v obdobje montiranih političnih procesov«. Dokaz, da gre za montirani proces, je po njegovem mnenju tudi to, da se afera Patria zlorablja ob vsakokratnih volitvah.

Deli s prijatelji