ČUSTVEN ODZIV NA BESEDE POSLANCA

Brat pokojnega kirurga Kordišu sporoča: Odgovarjal boš

Objavljeno 16. oktober 2020 07.01 | Posodobljeno 16. oktober 2020 08.56 | Piše: T. V.

‘Odprto pismo nekemu poslancu‘ je naslovil svoj zapis.

Matevž Gorenšek je bil star 48 let, ko se je zgrudil mrtev in za seboj pustil žalujoče starše, ženo, hčeri, brata in številne druge. FOTO: MD Medicina
Sredi poletja je Slovence pretresla vest o smrti mladega in priznanega zdravnika, specialista ortopedske kirurgije Matevža Gorenška. Nekaj mesecev kasneje se je z javnim pismom oglasil njegov brat Domen. Odvetnika Domna je k pisanju spodbudila izjava poslanca Levice Mihe Kordiša med razpravo na odboru, ki je na noge dvignila tudi številne zdravnike.
 
Preberite tudi:

Ganljiv zapis ob smrti slovenskega kirurga: Težko se bomo navadili, da ga ni večZdravnike je močno zmotila beseda mazači, ki jo je Kordiš uporabil med sejo odbora za zdravstvo, ko so obravnavali predlog petega protikoronskega zakona, nanašala pa se je na zdravnike zasebnike.

»Dne 13.10.2020 sem od poslanca Državnega zbora Republike Slovenije izvedel, da je bil moj brat mazač in ne filantrop, altruist in izjemen kirurg ter človek, kar sem sam, njegovi bližnji, njegovi pacienti, prijatelji, znanci in ne malo tistih, ki so ga morda le bežno poznali, po mnenju poslanca, očitno ves čas zmotno menili,« je Gorenšek zapisal (nelektorirano) Kordišu, ki mu med drugim očita, da je njegovega pokojnega brata, ker je bil zasebnik, s tem prikazal celo kot kriminalca. Napovedal je, da bo poslanec za svoje besede odgovarjal.

Kordiš se je sicer že večkrat 'izkazal' s primitivnostjo; naše najuspešnejše in najprodornejše podjetnike je na twitterju ozmerjal s 'kapitalističnimi svinjami', napovedal je odvzem zasebnega premoženja z nacionalizacijo, pripadnike nasprotnega političnega pola pa redno psuje s kriminalci. Pred dnevi je dvignil pritisk tudi vodji poslanske skupine SD Matjažu Hanu zaradi opazke o kolaborantih.


Gorenšek Kordiša sicer nikjer v pismu poimensko ne omeni; zapisal je, da ga niti ne more vikati, čeprav je vzgojen tako naslavljati ljudi, ki jih ne pozna, ker da mu je celo zapisati ime in priimek tega poslanca pretežko. V pismu med drugim piše, da je imel njegov brat »vse potrebne kvalifikacije za opravljanje zdravniške funkcije, ki jo je opravljal z vso skrbnostjo, predanostjo ter požrtvovalno, vse do svojega zadnjega dne, ko je, pregorel od običajno šestnajst do osemnajst urnega delovnega dne, ki je poleg izvajanja kompliciranih operativnih posegov, obiskovanja pacientov tudi v nočnih urah, obsegal še neprestan boj z državnimi »mlini na veter«, mrtev obležal na hodniku, kot pozabljen od vseh. Ves čas si je prizadeval, da bi do operativnih posegov, takrat ko le te potrebujejo, lahko prišli tudi pacienti, ki si jih sicer niso sposobni še dodatno plačati.«

Celotni zapis Domna Gorenška lahko preberete tukaj:
Deli s prijatelji