VREME

Brane Gregorčič razkriva: na dan volitev tudi prvi sneg

Do nadmorske višine 500 metrov ali celo nižje ga lahko pričakujejo med Pohorjem, Zasavjem in Kočevskim. Naslednja vremenska fronta že v torek.
Fotografija: Meteorolog Brane Gregorčič FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Meteorolog Brane Gregorčič FOTO: Leon Vidic

Priznati je treba, da po snegu vsaj po nižinah že dolgo ni dišalo. So se časi res tako spremenili? Ali res obstaja bojazen, da bomo v Ljubljani še devetnajstič zapored ostali brez belega božiča? V Ljubljani je bil zadnjič sneg za božič namreč davnega leta 2003. Le malo na boljšem, če smemo tako reči, so bili v Mariboru, Celju, Novem mestu in v Murski Soboti, tam so se za božič lahko kepali nazadnje leta 2007.

V pričakovanju najbolj čarobnega meseca v letu visi zatorej vprašanje, s kakšnim vremenom neki nam bo letos postregla zima. Bo december naposled čaroben tudi zaradi morebitne zimske idile? Bo končno le zadišalo po zimi?

Ampak pojdimo lepo po vrsti. Ne nazadnje smo bili priča dvema skrajnostma, ki ju je postregla letošnja jesen, priča smo bili namreč rekordno mokremu septembru ter na drugi strani nadpovprečno toplima mesecema, kakršna sta bila oktober in dozdajšnji november.

Evropa se počasi ohlaja

Meteorolog Brane Gregorčič je za Slovenske novice razkril, kaj nam pripravlja vreme v naslednjih dneh in kdaj se bomo lahko razveselili prve snežne pošiljke. Ta bi bila za začetek že povsem dovolj. Takole pravi: »V prihodnjih dneh se bo precej ohladilo.« Doda, da lahko nekateri više ležeči kraji pričakujejo tudi snežne padavine!

»V naslednjih dneh res kaže na postopen upad temperatur in občasne padavine. Če je bila včeraj meja sneženja še razmeroma visoko, večinoma nad 1600 metri nad morjem, pa bo ob padavinah v noči na nedeljo že hladneje ter predvsem na območju med Pohorjem, Zasavjem in Kočevskim bi znalo nekaj centimetrov snega zapasti vse tja do nadmorske višine okoli 500 metrov, lahko pa še celo niže. Seveda ta sneg ne bo obležal in ga bo že v nedeljo čez dan pobralo, tudi zaradi toplih tal.« Topla tla pa so, kot rečeno, rezultat nadpovprečno toplih mesecev.

Ta vikend bo zadišalo po zimi. FOTO: Jure Eržen
Ta vikend bo zadišalo po zimi. FOTO: Jure Eržen

Kot je povedal, lahko naslednjo vremensko fronto pričakujemo že v kratkem, ta torek. Takrat bo padavin še več, v naših gorah pa bo po vsej verjetnosti zapadlo od 15 pa do 25 centimetrov snega. »Lahko da se bo meja sneženja spustila tudi do nekaterih alpskih dolin, na kakšno splošno sneženje po nižinah pa za zdaj vendarle še ne kaže,« je povedal Gregorčič.

Če torej strnemo in povzamemo: Evropa se počasi, a vztrajno ohlaja. V prihodnjih dneh bo občutno hladnejši zrak preplavil tudi naše kraje, s tem pa se bo zaključilo dolgo obdobje nadpovprečno toplega vremena, ki neprekinjeno traja že vse od 4. oktobra. Ohladitev bo tudi dovolj izrazita, da bo v prihodnjih dneh pobelilo nekatere nižine.

Zjutraj okoli ledišča

Skupina navdušencev nad vremenom in pojavi, ki so z njim povezani, poimenovana Meteoinfo, prognozirajo, da se bo na južno stran Alp, in sicer v noči na nedeljo, spustil občutno hladnejši zrak. »Takrat se bo čez osrednji Jadran proti vzhodu pomikal manjši ciklon. Napovedi, do kam natančno bo segel njegov vpliv, se še nekoliko razlikujejo, v primeru padavin pa bi se lahko v nedeljo tudi pri nas prebudili v belo jutro.« Napovedujejo, da imajo še največ možnosti za nekaj centimetrov snežne odeje predvsem kraji, ki ležijo vzhodno od Ljubljane.

Pa tudi, da bo obdobje nestanovitnega vremena s povprečnimi oziroma celo nekoliko podpovprečnimi temperaturami za ta del leta poskrbelo, da bodo, če nič drugega, vsaj gore zasijale v najnovejši beli preobleki.

Četudi hujšega mraza resda ni na vidiku, pa bodo (predvsem jutranje) temperature okoli ledišča poskrbele, da bomo v december vstopili že kar lepo zimsko.

Kot je bilo že v uvodu rečeno, prave zimske idile že dolgo nismo imeli. Meteorologi iz Meteoinfa pa pravijo, da glede na vsa povprečja kake pretirane možnosti, da bo snežilo med božično-novoletnimi prazniki, tudi za letos ni. 

Kako bo letos? FOTO: Roman Šipić
Kako bo letos? FOTO: Roman Šipić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije