GLOBA NA GLOBO

Bralka Sara zaradi vinjete plačuje visoke kazni, Dars odgovarja

Zaradi napačnega vnosa registrskih oznak je plačala visoke kazni.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Pred kratkim smo poročali, kakšna neprijetna situacije se zgodila naši bralki Sari, ki je zaradi napačnega vnosa registrske oznake pri nakupu vinjete pristala v kolesju plačevanja kazni. Napaka se je zgodila na uradnem prodajnem mestu, Sara pa ima zdaj težave, ker ne more dokazati, da bil nakup opravljen za njeno vozilo in ne tisto, ki ga je vnesel prodajalec. Da bi bila ironija še večja, omenjena registrska tablica sploh ni v uporabi, torej je kupila vinjeto za neobstoječe registrske oznake. 

Očitno v Darsovem sistemu te napake niso zaznali, Sara pa je kar nekaj mesecev mislila, da se popolnoma legalno vozi po slovenskih avtocestah. Vse dokler ni po poletju prejela dveh kazni, ki sta jo šokirali. Vprašanja v zvezi s takšnimi zapleti smo poslali tudi na Dars, odpisali so takole:

Kaj lahko storite v takem primeru?

V primeru napačnega vnosa registrske oznake lahko cestninski zavezanec, potem ko je kupil e-vinjeto za pravilno registrsko številko, na DARS naslovi vlogo za povračilo sorazmernega dela e-vinjete, kupljene za napačno registrsko številko. Priloži naj računa za nakup obeh e-vinjet in stekel bo postopek za vračilo sorazmernega deleža za prvo vinjeto, torej tisto, za katero je uporabnik navedel napačno registrsko številko, svetujejo na Darsu. Ob tem poudarjajo, da je vlogo treba nasloviti na DARS in ne na pooblaščenega prodajalca e-vinjet (npr. Petrol, če je bila e-vinjeta tam kupljena).

Ker uporabniki, kljub vsem opozorilom in včasih čisto nelogično ter nerazumljivo, pri nakupu vinjete delajo tudi najrazličnejše napake – od zamenjave dveh znakov, zamenjave vrstnega reda več znakov, izpuščanja znakov, nepopolni vnosi, napačna država registracije – ne moremo ugotoviti ali celo ugibati za vsako posneto registrsko številko, za katero v centralnem sistemu ni kupljene vinjete, kakšno napako je pravzaprav uporabnik naredil pri nakupu, še opozarja Dars.

Pristojni svetujejo tudi, naj kupci na prodajnem mestu podatke, ki so jih narekovali prodajalcu, preverijo, preden podpišejo potrdilo o pravilnosti podatkov, saj s tem podpisom odgovornost za pravilnost podatkov prevzamejo nase. Samo če se e-vinjeta nanaša na pravilno registrsko oznako in cestninski razred ter je ob vstopu na avtocesto veljavna, šteje, da je cestnina plačana.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije