SEČNJA DREVES

Bralec razjarjen: V Šiški padel 110 let star topol

Topoli niso primerni za mestno okolje.
Fotografija: Požagali so topol. FOTO: Facebook, Roudi Rudi
Odpri galerijo
Požagali so topol. FOTO: Facebook, Roudi Rudi

LJUBLJANA – Na nas se je obrnil bralec, ker ga je zanimalo, kaj se je dogajalo na enem od ljubljanskih parkirišč pri lokalu Franci na Balanci oziroma pri stadionu Ilirija, kjer so menda v enem dnevu požagali 10 dreves, med katerimi je bil tudi, kot pravi, 110 let star topol.

https://www.facebook.com/rudi.roudi/videos/1314030775400842/
Z mestne občine Ljubljana (MOL) so nam odgovorili, da površina, kjer se je izvajala sečnja na videoposnetku, ni v lasti MOL, zato nimajo pristojnosti ukrepanja in s tem tudi ne podrobnejših informacij o posegu.

Od ozaveščenosti in znanja zasebnih lastnikov je odvisno ali bodo drevesa strokovno negovana. Zavarovanje dreves lahko trenutno izvedeta le Zavod RS za varstvo narave ali Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Kot nam je pojasnila dr.Lena Marion, arboristka svetovalka iz podjetja Tisa, ki v Ljubljani izvaja nego drevja, je topol zaščiten le v redkih primerih. Denimo zavarovani so topoli, ki jih je sadil Plečnik, na zasebnem zemljišču pa le izjemno redko.

Pripis bralca, da je bil topol star 110 let, je marsikoga presenetil, čeprav podatka nismo preverjali. Življenjska doba topola je sicer bistveno krajša kot na primer od hrastov ali lip, ni pa nemogoče tudi 110 let, nam je dejala Marionova in dodala, da topol ni najbolj primerno drevo za mestno okolje. »Les se hitro razkraja, je manj trden od drugih vrst, zgodi se, da se lahko odlomijo tudi zdrave veje,« je naštela Marionova.
Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije