KRAMBERGERJEV SKALD

Bralci novic pomagajo trojčkom

Objavljeno 06. maj 2019 14.45 | Posodobljeno 06. maj 2019 13.53 | Piše: Mojca Marot

Obiskali smo šentjurske junake Domna, Marcela in Eneja. V 5. nadstropju brez dvigala.

Pri Topolovčevih je vsak dan bolj živahno. Takole je ob našem obisku stara mama Dragica v naročje vzela Domna, mamica Mimi Marcela, očka Elvis pa Eneja, medtem ko je Patrik pridno pridržal simbolični ček. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot
ŠENTJUR – Malo pred lanskim Miklavževim smo bili v enem od šentjurskih stanovanjskih blokov pri družini Topolovec, ki se je v začetku lanskega avgusta iz tričlanske v hipu povečala v šestčlansko. Pravzaprav celo sedemčlansko, če prištejemo še staro mamo Dragico, ki živi z njimi in ki je mama Mimi Topolovec, ki je rodila tri fantke.
 

V 31. tednu nosečnosti rodila trojčke


Ti so na svet prijokali nekoliko prej, kot so pričakovali, da bodo, in sicer že v sedmem mesecu nosečnosti. Zaradi tega so imeli vsi zdravstvene težave, ki so pri enem od njih do danes že skoraj povsem izzvenele, pri dveh pa so ostale in se z njimi soočajo še zdaj.
image
Pri Topolovčevih je vsak dan bolj živahno. Takole je ob našem obisku stara mama Dragica v naročje vzela Domna, mamica Mimi Marcela, očka Elvis pa Eneja, medtem ko je Patrik pridno pridržal simbolični ček. FOTOGRAFIJE: Mojca Marot

Toda sreče očka Elvisa in mamice Mimi, še bolj pa njunega šestletnega Patrika, ki je težko čakal na bratce in jim je izbral tudi imena Domen, Marcel in Enej, po začetnicah imen mamice, atija in stare mame, ni omajalo.

Mimi je bila, ko so jo o tem povprašali zdravniki, trdno odločena, da obdrži vse tri. In enakega mnenja je še danes, saj ji, če bi privolila v tako imenovano redukcijo, ki jo izvajajo pri večplodnih nosečnostih, kar pomeni, da bi se enemu od plodov odrekla zaradi tveganja, nihče ni stoodstotno zagotovil, da bi bilo s preostalima dvema vse v najlepšem redu.
image
Mamica Mimi z Marcelom FOTO: Mojca Marot

In res je bilo ob rojstvu precej težav, še največ jih je imel in jih še ima Enej, zato so z njim pogosto na ljubljanski pediatrični kliniki. »Novo pri njem je to, da so zdravniki na njegovi hrbtenici odkrili neko bulico in povečano mišico, ki pa je na slikah slabo vidna, zato zdaj čakajo na magnetno resonanco. Operacija je pri njem obvezna, a je le polovica možnosti, da bi lahko obdržal obe nogici. Vsekakor bomo poslušali zdravnike, kaj in kako nam bodo svetovali, tako bo. Še prej mu bodo operirali črevesje in poskušali rešiti to težavo. Enej ima namreč od rojstva stomo,« pove Elvis.

Stomo ima tudi Marcel, a se stanje pri njem izboljšuje in operacija pri njem morda sploh ne bo potrebna. Domen se je rodil s težavami srčne mišice, a je po operaciji in jemanju antibiotikov zdaj vse v najlepšem redu in starši upajo, da bo tako tudi ostalo. Dejansko je Domen najbolj krepak od vseh treh bratcev, a ko se nasmejejo, so vsi trije enakovredni sončki, ki so v družino vnesli dodatno pozitivno energijo.

Ko smo jih zdaj ponovno obiskali in so dopolnili osem mesecev, so se tudi razmere v družini izboljšale. Dodatni par rok še vedno pride prav, zato so Topolovčevi veseli pogostih obiskov Miminega nečaka Mihe in njegove punce Gabrijele, ki sta postala že skorajda člana družine. Predvsem Domen se je na Gabrijelo zelo navezal.

Vse manj je neprespanih noči, saj fantje noč brez težav prespijo. Okoli desete ure zvečer zaspijo, zjutraj ob pol šestih pa se zbudijo. Elvis se tako lahko v miru naspi in odide v službo, ko se za mamico Mimi in staro mamo Dragico začne previjanje in hranjene.
image
Elvis z Enejem, ki ima še največ težav, zdravniki so na njegovi hrbtenici odkrili bulico, ki ne obeta nič dobrega. FOTO: Mojca Marot

»Zdaj je res že vse v najlepšem redu. A prvi tedni in meseci so bili res hudo naporni. S hčerko nisva vedeli druga za drugo, hodili sva druga mimo druge kot dva zombija, tako neprespani sva bili obe,« nam pove Mimina mama Dragica, ki je družini v veliko pomoč.
3100
evrov smo z bralci zbrali za družino.


Seveda tudi šestletni Patrik, ki ga jok katerega od bratcev ne spravi iz tira. Zadnje tedne je doma in ne hodi v vrtec, začasno so ga izpisali. Tako so jim svetovali v vrtcu, saj so bili Patrikovi vrstniki veliko bolni, razsajali so različni virusi, kar pomeni, da bi lahko katerega prinesel domov. Zlasti Enej in Marcel, ki sta šibkejša, sta bila namreč pogosto bolna. Sicer pa fantje pridno jedo, seveda še vedno vsak svojo hrano, vsi pa že pokušajo sadne kašice. »Zlasti Domen je pri tem neutruden,« se nasmehne Elvis.
image
Stara mama Dragica ima najpogosteje v naročju Domna. FOTO: Mojca Marot

Velika težava pa za družino Topolovec ostaja stanovanje v petem nadstropju bloka, ki je brez dvigala. »Z ženo sva bila pri županu Marku Diaciju, ki bi želel pomagati, a ne more, ker stanovanj v Šentjurju preprosto ni. Edina možnost je, da bi najeli kakšno manjšo hišo, saj bo postajala hoja po stopnicah, ko bodo fantje rasli, iz meseca v mesec težja. Da o tašči Dragici, ki jo poleg let tarejo zdravstvene težave, ne govorim.«
Obiskala sta župana Marka Diacija, ki bi želel pomagati, a ne more, ker stanovanj v Šentjurju preprosto ni.


Elvis je še vedno tudi edini, ki domov prinaša plačo, Mimi namreč porodniške ne prejema, saj so ji za to zmanjkali trije meseci delovne dobe. Prejema le starševski dodatek v višini 250 evrov, ki pa se ne množi s tri, čeprav je rodila trojčke. Zato družini vsak dodaten evro pride prav. In Topolovčevi se zato vsem bralcem, ki ste nakazali denar v Krambergerjev sklad, iskreno zahvaljujejo. Trem korenjakom ste namenili 3100 evrov iz Krambergerjevega sklada. 
Deli s prijatelji