ADVENT

Božični semenj v šolskih prostorih vsako leto bogatejši (FOTO)

Adventni čas že skoraj tri desetletja doživljajo po svoje. Pekli tudi palačinke.
Fotografija: Šolarke (z leve) Veronika Vazzaz Pličanič, Loti Rotar in Sara Bilban so ponujale sladice. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Šolarke (z leve) Veronika Vazzaz Pličanič, Loti Rotar in Sara Bilban so ponujale sladice. FOTO: Primož Hieng

Na waldorfski šoli v Ljubljani že skoraj tri desetletja adventni čas doživljajo po svoje. V svoje prostore povabijo znane Slovenke in Slovence ter starše učencev, ki skupaj iz mahu, smrečja in bršljana in z obveznimi štirimi svečami različnih barv ustvarjajo adventne venčke.

Pekli so palačinke. FOTO: Primož Hieng
Pekli so palačinke. FOTO: Primož Hieng
Drugi dogodek je božični semenj, ki so ga pripravili minulo soboto, ko so se šolski prostori spremenili v božične stojnice z najrazličnejšo ponudbo. Nešteto ur so učenci in njihovi starši ter učitelj in mentorji vložili v pripravo letošnje ponudbe. Vsak prostor so napolnili s svojo vsebino, od peke palačink do velike prodajne razstave adventnih venčkov.

Božična kavarna na waldorfski šoli FOTO: Primož Hieng
Božična kavarna na waldorfski šoli FOTO: Primož Hieng
Na semenj so povabili številne rokodelce, čebelarje in druge, ki so obiskovalcem ponudili biodinamične in ekološke pridelke, izdelke in semena, waldorfske punčke, igrače iz naravnih materialov, oblačila in pletenine iz ekoloških materialov, prav take lončarske izdelke, voščilnice in drobna darilca, napekli so odlične piškote in druge sladice, skratka, idej za božična oziroma novoletna darila je bilo na pretek. Cene izdelkov so bile, kar je že redkost, kar zmerne.
 

Tradicionalni semenj


Božični semenj na waldorfski šoli ima dolgo tradicijo, pomembno pa je, da je iz leta v leto bogatejši. Prizadevajo si, da je ponudba izdelkov prilagojena praznikom, ki prihajajo, hkrati pa znajo poskrbeti za dobro počutje obiskovalcev. Zato vsako leto povabijo še zunanje goste, rokodelce, čebelarje, domače slaščičarje in druge.

Semenj nam je predstavila Branka Strmole Ukmar. FOTO: Primož Hieng
Semenj nam je predstavila Branka Strmole Ukmar. FOTO: Primož Hieng
»To je bil že 28. semenj, saj smo prvega pripravili že leta 1992, ko je delo začela naša šola,« je povedala Branka Strmole Ukmar, ki skrbi za vpis. »Zasnova semnja je vedno enaka. Na tem dogodku se združijo ustvarjalne moči in pripravljenost za delo staršev, učiteljev in otrok. Za en dan odpremo šolo na stežaj in pokažemo, kaj znamo delati. Na ta način zberemo določena sredstva, ki jih namenimo za nakup učnih pripomočkov, nove opreme in podobno. Poudarek je na druženju in skupnem ustvarjanju, na tak način pa otroci vidijo, da živijo v določeni skupnosti, kjer nam ni vseeno za njihovo šolanje, primerno počutje na šoli in nadaljnji razvoj.«

V prvem nadstropju so kar na hodniku razstavili adventne venčke. Med drugim so pri prodaji pomagali tudi starši učencev. Boštjan Caf je povedal, da ima vsak od staršev na semnju svoje zadolžitve. »Na šoli imam dva otroka, gimnazijko in fanta, ki obiskuje 5. razred,« je povedal Caf. »Waldorfska šola nam je zelo všeč. Program je podoben kot na drugih osnovnih šolah, je pa pristop učiteljev veliko bolj oseben. Otroci niso zgolj številke, več imajo izletov in drugih dogodkov. Sicer pa po končani osnovni šoli normalno napredujejo na srednjo šolo, gimnazijci pa na fakultetni oziroma akademski študij.«


Ko smo stopili v eno od šolskih sob, smo spoznali Jano Ileršič iz Cerknice, ki ima kmetijo. Tokrat je na božičnem semnju ponudila le česen in čebulo, s seboj pa je pripeljala tri otroke. To so Tejo, Set in Ria. »Naša kmetija je ekološko usmerjena, kjer pridelujemo zelenjavo, ukvarjamo pa se tudi s čebelami. Prav nad čebelami je najbolj navdušen naš najmlajši sin Set, ki se pridno uči čebelarjenja,« je povedala Ileršičeva.

Učenci šole so s svojimi učitelji poskrbeli za imenitne sladkarije, ki so jih obiskovalci lahko zamenjali za prostovoljne prispevke. Razne sladice so ponudile šolarke Veronika Vazzaz Pličanič, Loti Rotar in Sara Bilban. Loti je bila najbolj zgovorna, povedala pa je, da so vse sladkarije pripravili na šoli: »Pri pouku gospodinjstva smo najprej izbrali recepte, nato pa smo se lotili priprave in peke. Naše slaščice so bile imenitne, in ko so začeli prihajati obiskovalci, so se morali postaviti v vrsto. Vesele smo, da je bil odziv na našem božičnem semnju tako dober.«


Božični semenj je kar vrel od pridnosti sodelujočih in dobrodelnosti. Kako tudi ne, saj se tako učitelji kot učenci zavedajo, da vsak zaslužen evro pelje k izboljšanju življenja na šoli. Vse to so dokazali z dozdajšnjimi semnji, saj se seznam stvari, ki so jih uresničili, vse daljša.

Izkupiček božičnih semnjev so do zdaj namenili za nakup koncertnega klavirja, šivalne stroje, violine za pouk glasbe in športne rekvizite. Poleg tega so kupili opremo za naravoslovno učilnico (2010), del opreme za garderobo in odrsko razsvetljavo (2011), del opreme v učilnicah novega prizidka (2012) in del v novih prostorih vrtca (2013).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije