Božični Banovci žarijo

V prleški vasici so tudi letos postavili jaslice na prostem Do 6. januarja bo več prireditev, tudi božični sejem in koncert.
Fotografija: Jaslice tudi v koruzinju. Foto: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Jaslice tudi v koruzinju. Foto: Jože Žerdin

VERŽEJ – Osmo leto zapored se partnerji projekta Božična Prlekija uspešno povezujejo z razstavo jaslic v Veržeju pod okriljem Zavoda Marianum Veržej. Božično vas Banovci skupaj pripravljajo društva in vaščani Banovcev, Terme Banovci, prostovoljno gasilsko društvo, turistično društvo, športnorekreacijsko društvo in občina Veržej. Pripravljajo tudi Božično noč na Razkrižju, kjer Turistično narodopisno društvo Razkrižje pri Ivanovem izviru pripravlja predstavo. V vasi Banovci v Prlekiji so tudi letos postavili jaslice na prostem, in sicer kar po celotni vasi. Jaslice krasijo figure svete družine, pastirčki in ovčke, dopolnjuje pa jih žuborenje mlinov. V glavnem so iz tradicionalnih materialov, kot so mah, les in vejevje, nekateri so jih letos izdelali iz papirja, drugi iz volne, tretji so jih postavili kar v panju dreves. Posebno omembo si zaslužijo jaslice, ki so postavljene v koruzinju, vse pa so oštevilčene. Po vasi so domačini postavili kar 42 jaslic, svoje imajo tudi Frančiškovi otroci iz župnije Veržej, gasilsko in druga društva.

Osrednji dogodek s prižigom lučk, odprtjem in blagoslovom je bil ob vaškem domu pri kapeli, kjer so vaščani postavili tudi velik adventni venec. Zbrane vaščane in druge obiskovalce sta nagovorila župan občine Veržej Slavko Petovar in izvršni direktor Term Banovci Igor Magdič. Blagoslov jaslic je opravil direktor Zavoda Marianum Veržej, salezijanec Peter Pučnik. V tem adventnem času je pravo doživetje sprehoditi se skozi praznično okrašeno vas in občudovati jaslice, osvetljene s tisočerimi barvnimi lučkami. Na ogled bodo do 6. januarja, v tem času pa bodo v Banovcih pripravili več spremljajočih dogodkov, tudi božični sejem in božični koncert. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije