NAPOVED ZA PRAZNIKE

Božič letos vendarle bel

Zadnjih osem je bilo zelenih, tudi tokrat bomo božični večer preživeli v dežju. Šele na praznični dan se bodo temperature spustile in morda bo padla kakšna snežinka.
Fotografija: Morda bomo vendarle izdelali snežaka. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Morda bomo vendarle izdelali snežaka. FOTO: Getty Images

V zadnjih tridesetih letih bi lahko na prste ene roke prešteli zasnežene božiče. Povsem navadili smo se, da je ta največji krščanski družinski praznik zelen. Tudi voščilnice s snežnimi motivi, ki se jih spominjamo iz otroštva, so izginile.

Mag. Tanja Cegnar obljublja snežen božič. FOTO: Jaroslav Jankovič
Mag. Tanja Cegnar obljublja snežen božič. FOTO: Jaroslav Jankovič
A tokrat bo vendarle morda drugače. Klimatologinja mag. Tanja Cegnar z Agencije RS za okolje nam je v pogovoru namignila, da bi lahko na božični dan padla kakšna snežinka. »A do takrat je še nekaj dni, vse je odvisno od tega, kaj se bo dogajalo na nebu dan in večer pred njim.«
 

Vse manj belih praznikov


Zgodbe o časih, ko je bilo snega do kolen in so k polnočnici hodili z baklami, nam pripovedujejo prababice.
»V resnici,« pravi Cegnarjeva, »je spomin varljiv. Daleč nazaj pred drugo vojno so bili božiči res pogosteje pobeljeni. Spomin sedanjih generacij pa je varljiv, saj se praviloma spominjamo tistega veselja na snegu, medtem ko pozabimo na zelene božiče, ki jih je bilo precej več.«

Po meteorološki statistiki za območje Slovenije, seveda z izjemo Primorske, velja, da je bilo v obdobju od 1961 do 1988 le 13 božičev s snegom. Manj kot polovica, torej.



V naslednjem obdobju, od 1989. do 2014., pa je statistika še slabša, saj je v 26 zimah sneg pobelil polja in gozdove le desetkrat.

Število zasneženih božičev se statistično manjša, kar bi po besedah klimatologinje lahko bilo povezano s segrevanjem ozračja, dvigom povprečne temperature in zato vse daljšimi jesenmi.

Zadnjih nekaj zim so razmere skrb vzbujajoče. Kot denimo letos, ko je pred štirinajstimi dnevi zapadel sneg, a ga je v dveh dneh vzela močna odjuga.



»Če izvzamemo Primorsko, je bil zadnji božič s snežno odejo v večjem delu nižinskega sveta leta 2007. Prej, vendar z izjemo Ljubljanske kotline in severovzhoda Slovenije, je bil snežen leta 2003. Razen Primorske je odeja prekrivala tudi nižine na božič 2001.« Pogled na tabelo pove, da od leta 2012 v nobenem mestu po Sloveniji na ta dan ni bilo snega.

Smrečica bo bela. FOTO: Getty Images
Smrečica bo bela. FOTO: Getty Images
Konkretno pa je pobelil Slovenijo davnega leta 1969, ko ga je bilo po vsej državi od 20 do 60 centimetrov, in po vseh statistikah izjemnega leta 1994, ko je tik pred prazničnim večerom jugovzhodno Slovenijo dobesedno zasulo. Odeja je bila debela več kot 50 centimetrov.
 

Občutno pod ničlo


Do božiča je le še nekaj dni, zato vremenoslovci zelo težko napovedo, ali bo snežilo. A tokrat nam je sicer pri dolgoročnih napovedih pregovorno previdna mag. Tanja Cegnar vendarle namignila, da naj bi se v petek čez dan močno ohladilo.


»Analize kažejo, da bodo temperature padle pod ničlo, a bodo padavine v petek dopoldne že ponehale. Zato lahko tu in tam pričakujemo le kakšno snežinko. V soboto in nedeljo bo mrzlo, a sončno, prijetno za sprehode.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije