MAFIJSKO OZADJE?

Boštjan velja za mrtvega, groba pa nima

Objavljeno 15. julij 2020 13.52 | Posodobljeno 15. julij 2020 13.52 | Piše: Boštjan Celec

Boštjan Malnar v neznano izpuhtel pred šestimi leti. Je Kočevca ugrabila in ubila italijanska mafija?

Boštjan
Na spletni strani slovenske policije je v rubriki Pogrešane osebe še vedno objavljen podatek o pogrešanju Boštjana Malnarja, od njegovega skrivnostnega izginotja je pred tednom dni minilo šest let. Očitno pa so njegovi najbližji obupali nad tem, da ga bodo še kdaj videli živega.

image
Kdo ve, kakšna usoda ga je doletela.
V uradnem listu je bil namreč objavljen oklic okrajnega sodišča v Kočevju: »Pri tukajšnjem sodišču teče nepravdni postopek za razglasitev pogrešanega Malnarja Boštjana, rojenega maja 1978, za mrtvega. Pogrešani se poziva, da se oglasi sodišču, prav tako pa se poziva tudi vse, ki kaj vedo o njegovem življenju, da to sporočijo sodišču. Rok za oboje je tri mesece od objave tega oklica. Po preteku tega roka bo sodišče pogrešanega razglasilo za mrtvega.«

image
Prevažal je viagro in mleko.
In zdaj žal že velja, da Boštjana ni več med živimi: »Sodišče je 10. junija izdalo sklep, s katerim je imenovanega razglasilo za mrtvega, za dan njegove smrti je določilo 8. julij 2014,« o sicer še nepravnomočnem sklepu sporoča uradna govorka kočevske sodnije Mateja Jazbec.
 

Našli zažgan tovornjak


Bilo je 7. julija 2014, ko se je Boštjan s tovornjakom iz Slovenije odpravil v Italijo, kamor je peljal generično viagro slovenskega proizvajalca v ampulah in več palet mleka. Zadnji, ki je imel stik s tedaj 36-letnim Kočevcem, je bil voznik tovornjaka, ki je po italijanski cesti proti Rimu peljal pred njim; Malnar mu je sporočil, da se ustavlja na počivališču Fiano Romano in da je z njim vse v redu, zaželel mu je prijetno vožnjo, to je bilo njegovo zadnje SMS-sporočilo. Nato se ni več oglašal na telefon, ta je bil po drugi uri zjutraj celo ugasnjen. Ob 2.05 je bil izklopljen signal GPS-naprave v tovornjaku, prek katerega bi mu lahko sledili.

Po njegovem izginotju so v bližini Neaplja našli prikolico, ki jo je s tovornjakom znamke Scania vozil pogrešani. Policisti so pozneje na drugem koncu neapeljskega predmestja, v Noli, našli njegov zažgani tovornjak.

Mrtev, a na seznamu pogrešanih

Boštjan Malnar je torej še vedno na policijskem internetnem seznamu pogrešanih ljudi, na tem je vsega skupaj 88 oseb, a vprašanje je, koliko je aktualiziran. Na njem denimo še vedno najdemo tudi policista PP Bovec Bogdana Bradaškjo. Ker se 28. avgusta 2011 po rekreacijskem teku ni pojavil v službi, so ga začeli iskati. V kraju Soča so na obcestnem počivališču pri Velikih koritih Soče našli le njegovo škodo, v akcijo na terenu, ki je bil ponekod skoraj popolnoma neprehoden, pa je bilo kar nekaj časa vpletenih na desetine gorskih reševalcev, gasilcev in njegovih sodelavcev. Niso ga našli. Tolminsko sodišče ga je 14. junija 2018 pravnomočno razglasilo za mrtvega.

Še pred letom dni smo na ministrstvu za zunanje zadeve preverjali, ali imajo nemara kakršno koli novo informacijo o Boštjanu, odgovor je bil kratek: »Žal, nimamo.« Slovensko veleposlaništvo v Rimu je italijansko zunanje ministrstvo februarja 2015 zaprosilo za sprotno obveščanje o omenjeni zadevi, maja 2016 so tja še enkrat poslali zaprosilo, a odgovora niso dobili. Sklepali so, da sodelovanje med policijskimi organi obeh držav v tovrstnih zadevah poteka neposredno in operativne informacije praviloma niso izmenjane po diplomatskih kanalih. A tudi slovenski policisti so nam lahko nenehno odgovarjali le z besedami, da preiskava poteka.

Nihče ne ve, kakšna usoda je doletela Kočevca, pojavila so se ugibanja, da je bil morda ugrabljen in da za vsem stoji italijanska mafija. Po eni od teorij naj bi eden izmed njenih članov s pomočjo dobro obveščenih virov dobil informacijo, da Malnar vozi draga zdravila, in mu je začel po prihodu v Italijo slediti. Ko so se začeli ponoči smukati okoli njegove prikolice, prirejene v hladilno komoro, in jo začeli odpirati, je to morda slišal šofer in jih hotel ustaviti ...

Za dan Boštjanove smrti so določili 8. julij 2014.

Njegovi svojci so dolgo upali, da se bo skrivnostna zgodba razpletla srečno in se bo nekega dne pojavil doma. Starši so leta 2017 za pomoč zaprosili celo predsednika države Boruta Pahorja. Kot so nam tedaj pojasnili na uradu predsednika republike, slovenska policija v sodelovanju z italijansko izvaja vse možne aktivnosti v tem primeru: »Ob ponovnem zaprosilu ni bilo nobenih novih informacij. S starši gospoda Malnarja sočustvujemo in upamo na čim hitrejši razplet tega za zdaj nerazumljivega in nesrečnega izginotja.«
 

Če mine pet let in ni informacij


Toda njegova družina se je pred nekaj meseci vdala v usodo in stekel je postopek za njegovo razglasitev za mrtvega. To omogoča zakon o nepravdnem postopku, ki veleva, da sodišče razglasi za mrtvega pogrešanca, če o njem v zadnjih petih letih ni nobenega poročila, od njegovega rojstva pa je preteklo 70 let. Za mrtvega lahko razglasi tudi pogrešanca, o katerem v zadnjih petih letih ni nobenega poročila, pa je verjetno, da ni več živ; pogrešanca, ki je izginil pri potopu ladje, prometni oziroma letalski nesreči, požaru, povodnji, potresu ali v kateri drugi smrtni nevarnosti; pa o njem v šestih mesecih po prenehanju nevarnosti ni nobenega poročila; pogrešanca, ki je izginil med vojno zaradi vojnih dogodkov, pa o njem ni nobenega poročila eno leto po prenehanju bojevanja.

36 let je bil star ob izginotju.

V primeru Boštjana Malnarja je veljalo, da začne rok teči od dneva, ko je bil brez dvoma še živ. In to je bilo takrat, ko je bil v prvih urah 8. julija na počivališču Fiano Romano. 
Deli s prijatelji