UNIČENJE

Boštjan po nevihti s točo: Vse je šlo, letos nič ne bo (FOTO in VIDEO)

Ledene krogle z neba so uničile vse, kar jim je stopilo na pot. »Vsaj na objektih ni škode,« nam je zaupal ljubiteljski vrtičkar Boštjan Kadunc.
Fotografija: Ko so se ledene krogle z neba končno ustavile ... FOTO: Boštjan Kadunc
Odpri galerijo
Ko so se ledene krogle z neba končno ustavile ... FOTO: Boštjan Kadunc

Kar so vremenoslovci napovedali, se je tokrat žal izkazalo za točno. Nekatere dele Slovenije so prizadele močne nevihte, ki jih je pospremila tudi toča. Izdatne porcije ledenih krogel so bili deležni tudi v Zgornjem Tuhinju. Nevihta s točo je trajala kakšnih deset minut, kar pa je bilo dovolj, da je uničila tisto, kar so marljive roke ustvarile.

Toča je uničila pridelek. FOTO: Boštjan Kadunc
Toča je uničila pridelek. FOTO: Boštjan Kadunc
»Nič ne bo letos, vse je šlo,« nam je povedal Boštjan Kadunc, ki živi na tem območju in v tej hudi uri vidi pozitivno to, da vsaj na objektih ni škode. Pri njih doma so ljubiteljski vrtičkarji: »Kot sprostitev in sladke koristi. Domače je vedno najboljše.« Letos so se nadejali, da bodo brbončice razvajali z doma pridelanimi zeljem, ohrovtom, cvetačo, krompirjem, čebulo, česnom, nizkim fižolom, grahom, različnimi solatami, bučkami in bučami, kumarami, korenjem, zelišči, kot so peteršilj, pastinjak, stebelna zelena, luštrek, rabarbara, žajbelj, timijan, origano, in tudi z jagodami, jabolki, s hruškami, češnjami in z višnjami ter ribezom.

Ne glede na to, da so že drugič v 11 letih doživeli takšno razdejanje, ne obupujejo in bodo vremenu poskušal kljubovati: »Vrt bomo delno obnovili, ker je še nekaj časa in so še sadike.« V eni od facebook skupin, namenjenih vrtičkarjem, je objavil fotografije in posnetke opustošenja, navdušil pa ga je odziv – polno dobrote in sočutja z vseh koncev Slovenije, ponudili pa so mu tudi sadike.

image_alt
Hudo je klestilo v Lazah pri Tuhinju, na Veliki Planini strela udarila v skupino ljudi (FOTO)

Po uničenju praktično celotnega pridelka smo ga povprašali, ali razmišljajo, da bi posevke zdaj pokrili z mrežami, ki bi jih varovale pred točo: »Mreže dvomim, da bi pomagale, ker bi padle pod težo in količino toče ter sunki vetra.«

Tako lahko le vsi skupaj upamo, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo.

Toča je uničila pridelek. FOTO: Boštjan Kadunc
Toča je uničila pridelek. FOTO: Boštjan Kadunc

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije