MUKE PO PLAGIATU

Borisu Kobalu grozi zapor, njegov sin ne dobi dela

Objavljeno 05. december 2019 11.02 | Posodobljeno 05. december 2019 11.23 | Piše: Moni Černe

Igralec in režiser Boris Kobal bo v začetku leta stopil pred sodnika; delo italijanskega avtorja je prodajal kot svoje.

Kobalov sin Jernej ne dobi dela, ker nima pravega priimka?
Igralec in režiser Boris Kobal je bil do razkritja plagiatorske afere eden najbolj priljubljenih slovenskih humoristov. Potem ko je v začetku letošnjega leta priznal, da je na natečaj Slovenskega ljudskega gledališča Celje (SLG Celje) igro italijanskega avtorja Alda Nicolaja Generalka prodajal kot lastno komedijo Profesionalci espe, pa je izginil z odrov, iz javnega življenja in zaodrja.

V letu po plagiatu je zaprl svoj espe in se umaknil s scene.

image
Boris Kobal živi v tem bloku v ljubljanski četrti Koseze.
Izgubil je službo direktorja Šentjakobskega gledališča, uprizoritve, ki jih niso odpovedali naročniki, je odpovedal sam. Marca je po štirih letih zaprl podjetje Umetniško ustvarjanje, Boris Kobal, s. p. S portala Erar Komisije za preprečevanje korupcije je razvidno, da njegovo kulturno-umetniško društvo še živi; do afere je spodobno zaslužil, v letu 2018 31.517,10 evra. Trinajst tisočakov od te vsote je vrnil SLG Celje, s potomci Alda Nicolaja je uredil pravne formalnosti, tako da je besedilo predstave postalo Kobalov uradni prevod. Od januarja 2019 do 30. novembra 2019 so njegovemu kulturno-umetniškemu društvu Pod topoli, imenoval ga je po drevesih v ljubljanski četrti Murgle, kjer je nekoč živel na hišni številki 50, iz Muzeja in galerije mesta Ljubljana nakazali zgolj še 605 evrov. To je vse, vsaj kar se tiče Erarja.

Aprila smo Kobala resda lahko gledali v vlogi italijanskega novinarja v seriji Besa, a ta je bila posneta leta 2018, še pred afero Profesionalci espe. Izjav o svoji vlogi v seriji Kobal ni dajal. Čeprav je napovedal, da se na odrske deske verjetno ne bo vračal, je 28. maja 2019 v okviru festival Komigo prvič po razkritju stopil na oder polne dvorane goriškega kulturnega doma v Italiji ter monolog začel samoironično: »Imam tremo, a sem si zapisal vse, tako da ne bo problemov. Povedal vam bom vse, tudi, kaj je moje in kaj ni moje.« S temi besedami je prebil led, izzval salve smeha, v tem duhu se je kabaretni večer Hvala, ker ste z mano! tudi končal.

Erar razkriva do afere zaslužek 31 tisočakov, potem zgolj 605 evrov.

Zaveda se, da je bil njegov postopek »morda nečastno dejanje«, hkrati pa je v pogovoru za postojnski Radio 94 ocenil: »V tej državi se dogajajo tudi hujše zadeve, ki niso bile nikoli kaznovane, pokradenega denarja raznih tajkunov ne bomo videli več.« A pri Kobalu ne gre samo za številke, desetletja na sceni so kot čez noč izbrisana. Mnogi so ga zapustili. Ostal je »kužen in sam,« so njegove besede.

Sin težko dobi delo

image
Izginil je z odrov, iz javnega življenja in zaodrja. FOTO: DEJAN JAVORNIK
»Vsi se me nekako otepajo in sramujejo, vsi se bojijo, da bi jim s svojo prisotnostjo povzročil škodo. Tako bo še nekaj časa,« je po aferi razmišljal v pogovoru z vlogerko Leo Mederal. V tem obdobju je zbral toliko moči, da o aferi ni prebral niti enega članka, pogledal niti enega prispevka, čeprav so mu ljudje govorili, a jih je ustavil. V oporo mu je bil njegov odvetnik, s katerim se je veliko pogovarjal. Njegov 35-letni sin Jernej, režiser kot oče, v Sloveniji težko dobi delo, morda zato, ker nima pravega priimka, se sprašuje Kobal. Zato pa veliko dela na Hrvaškem. Jernejeva sestra dvojčica Katarina (iz razmerja z Nejko Batič) je diplomirana solo pevka, živi in dela v tujini.

V Izoli, kamor je Tržačan Kobal rad prišel in kjer sta imela z nekdanjo ženo, igralko Bernardo Oman, skupno stanovanje, ga domačini od afere niso videli. Izolsko stanovanje je po ločitvi ostalo njej. V ljubljanski četrti Koseze, kjer 64-letni komik živi, naši sogovorniki zanj ne najdejo žal besede, nasprotno. »Zelo prijazen gospod, topel, a otožen in zamišljen,« nam je povedala njegova soseda.

image
V Izoli, kjer je imel stanovanje z nekdanjo ženo, igralko Bernardo Oman, ga že dolgo niso videli.
Boris Kobal je bil v depresiji, v javnem opravičilu je med drugim opisal, kako je pri 63 letih želel delati, da pa so ga gledališča ignorirala. »Vedno ga je skrbelo, kako bo preživel naslednje leto,« so nam zaupali tisti, ki so se družili z njim. Je torej »največjo neumnost v življenju,« kot se je izrazil, storil tudi iz strahu? Tisti, ki ga poznajo, povedo, da mu je žal. Ne ker je bil zasačen, ampak ker ni naredil prav. Povedo nam tudi, da so mu tisti, ki so ga v soju uspeha trepljali po ramenu in ga klicali prijatelj, med prvimi obrnili hrbet.

Morda po novem letu

Kobal se bo moral zaradi »morda nečastnega dejanja,« ki ga slovenska zakonodaja imenuje kaznivo dejanje, kmalu zagovarjati pred sodniki. Očitajo mu kršitev materialnih avtorskih pravic. »V navedeni zadevi je bil dne 8. 11. 2019 vložen obtožni predlog na Okrajno sodišče v Celju ter nato na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju. Z obdolženim je podpisan sporazum o priznanju krivde. Zadeva še ni pravnomočna,« je za Nedeljske novice pojasnila mag. Simona Kuzman Razgoršek, višja državna tožilka in vodja Okrožnega državnega tožilstva v Celju. »V zvezi s kazenskim postopkom zoper Borisa Kobala pojasnjujem, da je zoper obdolženca za 9. 1. 2020 razpisan predobravnavni narok,« pa nam je povedala predsednica Okrožnega sodišča v Celju, okrožna sodnica svétnica Petra Giacomelli. Po 148. členu kazenskega zakonika je za kršitev materialnih pravic najvišja zagrožena kazen osem let zapora. Ko smo Borisa Kobala poklicali za komentar, nas je zavrnil: »Dokler se stvari ne zaključijo, o tem ne morem govoriti, morda po novem letu.«
Deli s prijatelji