200 EVROV

Boni so tik pred vrati: odgovarjamo na najpogostejša vprašanja in dileme

Objavljeno 03. junij 2020 19.21 | Posodobljeno 03. junij 2020 21.34 | Piše: P. K.

Kar nekaj vprašanj se poraja v zvezi s turističnimi boni, ki jih bomo prejeli vsi državljani.

Plavajoče hiške ob otoku Marine Portorož bo možno najeti, jadrnice pač ne. FOTO: Jure Eržen, Delo
Tretji protikoronski zakon že velja, turističnih bonov za zdaj še ni mogoče uporabiti v izbrani nastanitvi. Bone bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko do konca leta za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

V kakšni obliki bodo državljani prejeli turistične bone?
Vavčer oziroma turistični bon bo s pomočjo Fursa naložen neposredno na davčne številke državljanov. Postopek bo le v elektronski obliki.

Kdaj bodo državljani prejeli turistične bone?
Vladni govornik Jelko Kacin je pojasnil, da mora Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije. Ko bo to opravljeno, bo vsakdo prejel sporočilo, vse pa bo potekalo v elektronski obliki. Od takrat dalje bo mogoče opraviti rezervacijo. Točen datum še ni znan, predvideva se najpozneje do 15. junija.

Katere storitve bodo lahko državljani plačali z bonom?
Z bonom bodo lahko prebivalci plačevali storitve, ki se nanašajo na nastanitve in nastanitve z zajtrkom, ki jih nudijo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in vsi drugi podobni nastanitveni obrati za kratkotrajno bivanje

Kje lahko bone uporabite?
Bon bo mogoče unovčiti pri ponudniku, ki ima registrirano eno izmed naslednjih dejavnosti: dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov, dejavnost počitniških domov in podobnih nastanitvenih obratov za kratkotrajno bivanje ali dejavnost avtokampov, taborov.

Do kdaj morate bon unovčiti?
Bon boste lahko pri izbranih ponudnikih unovčili do 31. decembra 2020.

Ali lahko turistični bon razdelite na več plačil različnim ponudnikom?
Ne, posamični turistični bon mora biti uporabljen pri posamičnem ponudniku.

Je turistični bon prenosljiv?
Turistični bon je prenosljiv samo med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Ali z bonom lahko najamem avtodom ali plovilo?
Ne. Za najem plovil ali avtodomov bona ne bo mogoče unovčiti.

Ali so do bona upravičeni tudi slovenski državljani, ki imajo stalno prebivališče v tujini? 
Ne. Do bona so upravičeni samo državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji.
 

Imate tudi vi kakšno vprašanje, ki se nanaša na turistične bone? Vaše dileme bomo naslovili na vlado, zato nam napišite svoje vprašanje v spodnji obrazec.

Deli s prijatelji