ZIMSKI ČAS

Bomo v nedeljo zadnjič premaknili ure? Odgovor vas bo presenetil

V nedeljo premikamo urine kazalce. Bomo spali več ali manj?
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Premik ure konec tedna ne bo zadnji. V nedeljo, 27. 10., bomo prešli s poletnega časa na zimskega, ko bomo ob 3. uri ponoči premaknili kazalce za eno uro nazaj, na 2. uro. V nedeljo bomo tako spali uro dlje.

Oktobra lani so države članice Evropske unije razpravljale o predlogu direktive o opustitvi premikanja ure na poletni oziroma zimski čas. Zadnja napoved o ukinitvi premikanja ure se je nagibala k letu 2021, a kot so nam povedali na ministrstvu za infrastrukturo, Slovenija še ni sprejela nobene odločitve. Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko dodali.

1 str_sprememba ure
1 str_sprememba ure

Direktiva o opustitvi premikanja ure v mirovanju

Vsaka država članica se sama odloči, ali bo imela poletni ali zimski čas, a doslej se še nobena članica ni odločila za ukinitev. »Trenutno je v institucijah EU obravnava predloga direktive o opustitvi premikanja ure na poletni oziroma zimski čas in razveljavitvi Direktive 2000/84/ES v mirovanju. Več držav je namreč zahtevalo, da Evropska komisija opravi ustrezno oceno učinka, ki je manjkala. Do imenovanja nove komisije ne pričakujemo nobenih aktivnosti, nato pa bomo videli, kakšne bodo nadaljnje usmeritve o tem dosjeju. Glede na to tudi finsko predsedstvo Svetu EU ne načrtuje nadaljnjih aktivnosti,« so nam sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Samo premikanje povzroča precej težav, predvsem v letalskem in železniškem prometu. Slovenija se je o predlogu prekinitve premika ure posvetovala s sosednjimi članicami. »Naslovili smo pisma na vse sosednje države in Nemčijo. Iz prejetih odgovorov izhaja, da se še nobena ni odločila, kaj bo storila s svojim stalnim časom. Vse so poudarile, da gre za zadevo, o kateri bi bila potrebna širša posvetovanja in zagotavljanje usklajenosti med državami,« dodajajo na ministrstvu.

V Sloveniji uro premikamo po Uredbi o določitvi obdobja poletnega časa (Ur. l. RS, št. 9/2006).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije