ŠEST ZAPOSLENIH V KARANTENO

Bomo spet kmalu v karanteni? Ena okužba uvožena iz tujine, obveščeni dve šoli

Objavljeno 05. junij 2020 10.44 | Posodobljeno 05. junij 2020 14.54 | Piše: Ma. M.

V jeseniški bolnišnici potrdili okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni. Obiski so od danes prepovedani.

Nijz ocenjuje, da so bolj od domačih okužb verjetni vnosi iz tujine. FOTO: Leon Vidic, Delo
S 1. junijem je zaradi dobre epidemiološke slike v Sloveniji tudi uradno konec epidemije, a se je najprej okužba z novim koronavirusom pojavila na šoli v Mariboru, sedaj pa še v bolnišnici na Jesenicah in pri družini iz Ljubljane, zaradi česar so obvestili tudi šoli, ki ju obiskujeta otroka okuženih.

Včeraj so potrdili dve okužbi; v enem primeru gre za osebo, ki je pripotovala iz tujine, verjetno iz Rusije, s svojo družino iz Ljubljane, ki je zato tudi doma. Testirali so jih, rezultati bodo predvidoma znani danes popoldne. Za zdaj je v karanteni šest ljudi, so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
 
V drugem primeru okužbe gre za zdravstveno delavko zdravstvena ustanova, kjer dela, je bila obveščena in je sprejela ustrezne ukrepe.
 
Šoli, ki ju obiskujeta otroka okuženih, so obveščene. Če bosta tudi otroka pozitivna, bodo razredi dobili odločbo o karanteni in 14 dni ostanejo doma, sicer pa normalno nadaljujejo šolanje. Ostali šolski razredi funkcionirajo normalno.

Nijz ocenjuje, da je večja nevarnost, da okužbe pridejo iz tujine. Tudi pri zdravstveni delavki je mogoče, da je imela obisk iz tujine, a to še preverjajo.
 

Zbolela doma, šest ljudi v karanteno

V Splošni bolnišnici Jesenice so zaradi pozitivnega brisa na novi koronavirus pri eni zaposleni danes uvedli zaščitne ukrepe in prepovedali obiske. Kot je povedal v. d. direktorja bolnišnice Miran Rems, je okužena ena od medicinskih sester. Zaenkrat so testirali 40 zaposlenih in 18 bolnikov, popoldan pa bodo testirali še popoldansko izmeno. Za šest oseb, s katerimi je okužena, ki je bila v službi le en dan, imela tesnejše stike, je epidemiologinja odredila tudi karanteno.

 

Rems je pojasnil, da do okužbe ni prišlo zaradi prenosa z bolnika, temveč je sodelavka zbolela doma, pri čemer še ni jasno, od kod izvira okužba.

V Sloveniji so v četrtek ob 828 testih potrdili dve okužbi z novim koronavirusom.

»En dan je delala, potem pa je sama ugotovila, da nekaj ni v redu, in je odšla na odvzem brisa, ki je bil pozitiven,« je povedal Rems. Brise so nato odvzeli vsem zaposlenim, šest pa jih je po odločitvi epidemiologinje odšlo tudi v karanteno.


Uvedli strožje ukrepe zaščitne opreme

image
Bolnišnica. FOTO: Voranc Vogel 
Zaradi nastale epidemiološke situacije so v bolnišnici odpovedali za ponedeljek načrtovane dogodke, saj je bolnišnica do preklica za obiskovalce zaprta. Prav tako je do preklica pri porodu dovoljena prisotnost le zdravega partnerja oziroma ene zdrave osebe, so sporočili iz bolnišnice.

Poleg prepovedi obiskov so v bolnišnici spremenili tudi delo na oddelku, kjer je bila okužena zaposlena in kjer je približno 20 bolnikov, ki trenutno ostajajo v bolnišnici. Ponovno so uvedli tudi nekoliko strožje ukrepe glede uporabe zaščitne opreme pri zaposlenih.Na jeseniški šoli pa so zaprli oddelek, ki ga obiskuje hčerka okužene. Ta hodi v drugi razred Osnovne šole Prežihovega Voranca Jesenice, kjer je danes njen razred ostal doma. Ravnatelj šole Robert Kerštajn je pojasnil, da ga je v četrtek zvečer razredničarka obvestila, da je eden od staršev sporočil, da je bil pri testiranju pozitiven na novi koronavirus. Ravnatelj je nato stopil v kontakt z epidemiologinjo in ravnal po njenih navodilih.

Zvečer je poklical vse starše sošolcev omenjene deklice in jim povedal, naj danes otroci ne hodijo v šolo, česar so se tudi vsi držali. Hčerka okužene bo danes verjetno testirana, in če bo izvid pozitiven, bo celoten oddelek, v katerem je 19 otrok, skupaj z razredničarko verjetno prihodnjih 14 dni ostal doma, pouk pa bo potekal na daljavo. Če bo test negativen, pa se bodo v ponedeljek lahko vrnili v šolo.

Pouk v ostalih oddelkih šole medtem poteka nemoteno, le učilnica omenjenega oddelka je po prezračevanju in razkuževanju ostala zaprta. V šoli enako kot v drugih šolah sicer že vse od vstopa prvih otrok v šolo 18. maja izvajajo vse preventivne ukrepe v skladu z navodili, od zaščitnih mask do socialne distance in različnih protokolov.
 

Nobena oseba umrla, opravil 828 testov

V četrtek so ob 828 opravljenih testih potrdili dve okužbi z novim koronavirusom. V bolnišnicah je na zdravljenju zaradi covida 19 šest oseb (ena več kot v sredo), od tega ni nikogar na intenzivni negi. Zaradi koronavirusne bolezni ni umrla nobena oseba.

Deli s prijatelji