KORONAVIRUS

Bolj kot smrtonosnega virusa jih je strah, da bi bile neurejene

Lepota je očitno pomembnejša od zdravja. Tudi slovenske kozmetičarke in frizerji dobivajo klice strank, kdaj se lahko pridejo uredit.
Fotografija: Številne Slovenke želijo imeti tudi v teh časih urejene nohte. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Številne Slovenke želijo imeti tudi v teh časih urejene nohte. FOTO: Reuters

V času epidemije slišimo za različne »vojne dobičkarje«, ki izkoriščajo pandemijo novega koronavirusa, da lahko svoje krvavo potrebne izdelke ali storitve prodajajo po višji ceni, najdejo pa se tudi taki, ki se zavedajo resnosti situacije in zavračajo stranke, pa čeprav jih to kot samostojne podjetnike stane še kako potrebnih evrov.

Lastnica kozmetičnega salona v Zagrebu na Hrvaškem se je pošteno razjezila na nekatere svoje stranke. Te so ji tako zelo dvignile tlak, da se je odločila javno razkriti, kakšna sporočila pošiljajo njej in kolegicam.

Nekatera sporočila ...

Stranka: Kdaj bi lahko naredili nohte?
Kozmetičarka: Do nadaljnjega ne delam. Do kdaj, ne vem, ko bo dovolila vlada.
Stranka: Lahko pri meni doma sami.
Kozmetičarka: Ne, ne moreva. Tako bi lahko z vsemi in potem ne bi imelo smisla. Nočem tvegati. Doma imam otroka. Moram misliti na svoje in sebe.

Stranka: Ti res ne delaš?
Kozmetičarka: Ne delam.
Stranka: Me res ne moreš sprejeti?
Kozmetičarka: Me res to sprašuješ?
Stranka: Da, resno te sprašujem, ne morem taka hoditi naokrog.

Stranka: Imaš številko Martine? Za nohte.
Kozmetičarka: Nimam. Pa kdo je tako bolan, da potrebuje nohte v takšni situaciji?
Stranka: Jaz.
Kozmetičarka: Jaz ne bi šla iz sramu.
Stranka: Jaz bi. Nujen primer.
Kozmetičarka: Daj, ne zajebavaj me, kako so lahko nohti nujen primer? Mi smo odpovedali vse stranke za naslednje tri tedne zaradi varnosti.
Stranka: Jaz sem zagotovo zdrava. Nekateri delajo tudi jutri.

»Število obolelih narašča, vaša neumnost pa ne pojenja,« je naslovila zapis in dodala, da obstajajo tudi izjeme, da pa se s kolegicami ob sporočilih številnih strank sprašujejo, kaj se jim dogaja v glavah.

»Zgražate se, koliko moke, olja, kvasa WC-papirja nekateri kupujejo, nato pa pošiljate takšna sporočila. Ob vsem, kar se nam dogaja vsem skupaj, sem v šoku. V šoku sem, ker od včeraj dobivam različna vprašanja. Pa kaj, se še vedno ne zavedate resnosti situacije? Sicer imam vedno kaj napisati, a tokrat sem brez besed,« je nadaljevala. Dodala je, da po koncu te kalvarije stranke, ki so si v času epidemije dale urediti nohte, pri njen ne bodo več dobrodošle: »Ne zaradi ljubosumja, ampak zaradi vaše neumnosti, ker ne razumete resnosti situacije ter ne spoštujete same sebe, svojih bližnjih, ljudi okoli sebe in mene. Ženske, ozavestite se. Nohti bodo, pričeske bodo, vsega bo, a Bog ne daj, da koga od vaših ne bo,« je zapisala.

Podobne težave imajo očitno tudi slovenske kozmetičarke. V enem izmed salonov so morali še enkrat jasno poudariti, da so zaradi odredbe vlade zaprti. Za vse, brez izjeme.

 

Mlajše so bolj agresivne

Tudi frizerji bi imeli v tem času veliko dela. Nekateri so odgovorni in se strankam ne približujejo, najdejo pa se tudi taki, ki kljub prepovedi delajo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Tudi frizerji bi imeli v tem času veliko dela. Nekateri so odgovorni in se strankam ne približujejo, najdejo pa se tudi taki, ki kljub prepovedi delajo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Pogovarjali smo se s kozmetičarko iz Ljubljane, ki je potrdila, da tudi njo nenehno kličejo stranke. Njihove termine je morala odpovedati, ko so se zaprli vsi saloni po državi. A to nekaterih ne ustavi. Pravi, da so predvsem mlajše stranke, mlajše od 20 let, zelo agresivne in sprašujejo, do kdaj bo trajalo zaprtje, pa zakaj jih ne more vzeti. Starejše stranke, se ji zdi, so malce bolj razumevajoče, a še vedno sprašujejo, ali bi jih lahko vzela na kakšen tretma. Pripravljene so plačati tudi dodatne tretmaje. Ravno danes sta ji dve stranki pisali, ali res ni nobene možnosti za depilacijo, druga pa je želela odstranitev nohtov.

Kozmetičarka, ki ima svoj salon v Ljubljani, razume, da si stranke v teh časih želijo še dodatnega razvajanja, poleg tega imajo zdaj časa na pretek, »pobegniti« si želijo od doma. Kot samostojna podjetnica se je znašla v nezavidljivem položaju: čeprav je treba plačati račune in nahraniti otroke, mora stranke, ki bi ji bile pripravljene plačati še več, zavrniti. Poudarja, da je situacija resna in da je treba spoštovati pozive odgovornih, saj je zdravje na prvem mestu. Poleg tega se zaveda, da bi ji nekatere stranke lahko zamerile, če bi se izkazalo, da ni odgovorna, in bi jih sprejemala tudi v času, ko se novi koronavirus nezadržno širi. Pravi pa, da je zasledila, da veliko takih, ki so že prej opravljali kozmetične storitve na črno, to počne tudi še zdaj. Skrbi jo, kako bo po koncu krize, ali bodo stranke še želel kozmetične storitve, poleg tega bodo imele tudi veliko manj časa kot zdaj.

Vabijo ga na dom

Nasprotno pa skrbi ljubljanskega frizerja, ki ima odprt s. p.: »Nas pa skrbi kakšna gneča bo, ko bo vsega konec. Fizično bomo že spočiti, ampak ali to pomeni, da bomo morali delati po 14 ur na dan in več, da bomo pokrili vse termine, ker bomo sicer izgubili stranke?« Tudi on nenehno dobiva sporočila strank, ki mu pišejo, ali pride k njim na dom, češ da imajo vse čisto in razkuženo in da so zdravi. »Sprašujejo me, ali jim prinesem domov barve,« nam je povedal in dodal, da jim frizerji, nohtarice in kozmetičarke, ki delajo v času prepovedi, kradejo delo. »V Ameriki že spodbujajo gibanja 'počakaj name, potrebovali vas bomo (frizerji), tako kot zdaj vi potrebujete nas' in kampanje, kot je, 'pokaži svoj karantenski narastek in počakaj svojega frizerja',« pravi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije