NOVI KORONAVIRUS SE ŠIRI

Bojana Beović razkriva, kaj bo naslednji ukrep, če se epidemiološka slika ne umiri

Prepričljivo bomo videli, ali ukrepi prijemajo, konec naslednjega tedna, pravi vodja strokovne skupine, ki svetuje vladi.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo

Ali se epidemiološka slika v Sloveniji poslabšuje? Če se, kaj kaže na to? Če se iz statistike izvzame okužbe v domovih za starejše občane (DSO), ali še vedno menite enako?
Izbruhi niso samo v DSO, v zadnjih dneh smo imeli strmo naraščanje sprejemov v bolnišnice, v naslednjih bomo videli, če se bo stanje zaradi ukrepov vendarle nekoliko stabiliziralo. Ni dobro, da s tako sliko vstopamo v jesensko-zimsko sezono. 

Nekateri trdijo, da je posledica več odkritih primerov to, da tudi bistveno več testiramo in da odstotek odkritih okužb ostaja na približno enaki ravni, gledano relativno (število pozitivnih glede na število opravljenih testov). To naj bi kazalo, da poslabšanja epidemiološke slike pravzaprav ni in da, če več testiraš, odkriješ tudi več primerov. Kako komentirate to?
Podrobno razlago najdete na spletnih straneh Instituta Jožef Stefan, s tamkajšnjimi strokovnjaki o tem veliko razpravljamo. Več testov bi lahko pomenilo, da odkrijemo večji del ledene gore, ki tudi sicer obstaja. Proti tej korelaciji govorita dve dejstvi. V Sloveniji od aprila testiramo na enak način: bolnike s kakršno koli okužbo dihal, torej je lahko obojega več. Proti temu, da gre za enako število primerov, ki jih samo več diagnosticiramo, govori tudi to naraščanje v bolnišnicah. 

Če se bodo epidemiološke razmere poslabševale, kaj je naslednji ukrep, ki ga bo vladi predlagala strokovna skupina? V kakšnem primeru bi se to zgodilo?
Prepričljivo bomo videli, ali ukrepi prijemajo, konec naslednjega tedna. Vsekakor bi bil naslednji ukrep omejitev zbiranja ljudi, razen v kontroliranih razmerah, dokler gre vse v smislu, da se čim manj prizadene pomembne dele življenja: šole, gospodarstvo, kultura.

Ali ste razmišljali, da bi se vnovič omejilo obiske v DSO? Če da, ali ste to tudi predlagali vladi ali še boste?
Ne, nikakor. Večina vnosov okužbe v DSO je prek zaposlenih, tako rekoč vsi. Treba je paziti na zaposlene. Seveda pa bi lahko bili povsem sproščeni obiski, veliko ljudi itd., tudi nevarni.

V nekateri državah zaradi širjenja koronavirusa za posamezne kraje že omejujejo svobodo gibanja. Kako slabe bi morale biti razmere pri nas, da bi strokovna skupina predlagala lokalno, regionalno ali splošno omejevanje gibanja?
Videli bomo, kako bo šlo z ukrepi, ki so v veljavi. Če jih mediji ne bi pomagali neprestano minirati, bi bili gotovo bolj, verjetno dovolj učinkoviti. Ne vem pa, kaj nas čaka z mrazom, bivanjem samo znotraj, prihodom študentov ... 

Ste morebiti za kateri kraj ali območje predlagali omejevanje svobode gibanja? 
Ne, Slovenija je tako majhna, da je težko reči, kaj bi bilo tu učinkovito, saj so zaposleni vedno iz več občin, prav tako šolarji. Brez zapore občin se mi zdi lokalno zapiranje slabo smiselno, se mi pa zdi smiselno, da so za nekaj časa zaprli določene aktivnosti, npr. v Pivki, za čas, da se izbruh umiri.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije