ZGODOVINA SE PIŠE

Bojana Beović o tem, kdaj bo epidemija le še spomin

Vsem, ki covida 19 še niso preboleli, svetujejo, da čim prej izkažejo svoj interes.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Jure Eržen, Delo

Tudi v UKC Ljubljana so začeli cepiti prve zaposlene, danes jih bodo cepili predvidoma 54 z najbolj izpostavljenih delovišč. Med prvimi sta bili predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, ki upa, da je to začetek konca epidemije covida 19, in infektologinja Bojana Beović. Preberite in poglejte, kdo je bil v Sloveniji cepljen prvi (VIDEO). »Ves čas epidemije pazim, da sem realna in da ne moremo biti ne preveč črnogledi niti preveč optimistični. Ampak danes pa moram reči, da sem navdušena, da smo že v letošnjem letu pričeli cepljenjem.«


Zdržali bomo

V izjavi po cepljenju, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je Beovićeva dogodek označila za izjemen uspeh znanosti in vsega človeštva. »Kot imamo izkušnje tudi v Sloveniji, je to epidemijo zelo zelo težko premagati z omejitvenimi ukrepi, na ta način se ne da živeti. Zato bomo zdržali še nekaj mesecev, medtem pa mislim, da se bomo, uspešno cepili in epidemija bo samo še spomin, kako smo te čase preživeli.«


Veseli jo, da se je lahko cepila, saj dela neposredno z bolniki, ki so lahko okuženi z novim koronavirusom. Prepričana je, da bo s tem zaščitila ne samo sebe, ampak tudi vse, s katerimi je v stiku. Sicer pa je dejala, da je cepljenje potekalo brez bolečin.


Začetek konca?

Prva se je v UKC cepila predstojnica Lejko Zupančeva. Kot je dejala po cepljenju, je to vesel dogodek. »Upam, da je to začetek konca epidemije.« Vsem, ki covida 19 še niso preboleli, svetuje, da čim prej izkažejo svoj interes.
 

Preberite še:

Janša: Če ne bi bilo cepiva, bi epidemija lahko trajala do aprila (VIDEO)
Direktorica DSO se še ni odločila za cepljenje: Imam slabe izkušnje
Več sto ljudi pobegnilo iz karantene na smučišču

Danes se je cepil tudi infektolog ter predstojnik katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Janez Tomažič. Cepljenje je pospremil z oznako 'zgodovinsko' in se že med prejemom cepiva proti covidu 19 pošalil, da se že počuti na tri četrt varnega. Prav tako se je cepila glavna medicinska sestra na infekcijski kliniki Jolanda Munih.

V Sloveniji se je množično cepljenje proti covidu 19 začelo zjutraj. Večji del prve pošiljke cepiva, ki je v Slovenijo prispelo v soboto, je namenjen za cepljenje stanovalcev domov za starejše. Kot je dopoldne pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, pa je 550 odmerkov namenjeno za cepljenje v bolnišnicah z intenzivnimi enotami za bolnike s covidom. V UKC Maribor, kjer so tudi že začeli cepljenje, so jih iz prve pošiljke dobili 125.


Medtem pa je premier Janez Janša dejal, da je v tem trenutku šolstvo ena od prioritet, še posebej prva triada in šole za učence in dijake s posebnimi potrebami. »Je pa danes prezgodaj za odgovor, ali bo sprostitev možna 4. 1. Vlada bo o tem odločala v sredini prihodnjega tedna, ko bodo znane natančnejše številke in prognoze za naprej.«


Šole 4. ali 11. januarja?

»Pred začetkom odprtja vrtcev in šol za prvo triado bomo skušali zagotoviti hitro testiranje za zaposlene,« je poudaril Janša in še izrazil upanje, da bodo vsi v šolstvu sposobni pripraviti skupno izjavo, da se bodo priporočila NIJZ upoštevala, da bo šolstvo izvedlo potrebno reorganizacijo v smislu zagotovitve zadostnega prostora na posamičnega učenca  in pouka, tako da ne bo prihajalo do mešanja razredov, kar v jeseni ni bilo upoštevano. »Ob vseh teh ukrepih, ob tem dogovoru in zavezi pristojnih, od sindikata do ravnateljev, bi bilo tveganje ob epidemiološki sliki, ki bi se zboljševala, odprtje šol mogoče sprejemljivo, ne vemo pa, ali 4., ali 11. ali v sredini januarja.« Janša meni, da je vse odvisno od številk v prvih tednih po praznikih in od zdravstvenih kapacitet.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije