O VRNITVI V ŠOLE IN CEPIVU

Bojana Beović brez dlake na jeziku o novem koronavirusu

Jeseni pričakujejo več različnih obolenj dihal, viroz in takrat bo moralo biti testiranje zelo intenzivno, da se bo našlo bolnike s covidom 19 in se jih ustrezno zamejevalo.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Trenutno stanje je zadovoljivo, je razmere v Sloveniji za Odmeve na RTV Slovenija komentirala vodja strokovne vladne skupine za boj proti covidu 19 Bojana Beović. Opažajo, da ponovno naraščajo vnosi iz tujine, medtem ko se je situacija v državi umirila. Pomembno pa je, tako infektologinja Beovićeva, da smo trenutno v razmerah, ki jih zmore terenska epidemiološka služba.

Jeseni pričakujejo več različnih obolenj dihal, viroz in takrat bo moralo biti testiranje zelo intenzivno, da se bo našlo bolnike s covidom 19 in se jih ustrezno zamejevalo. Še posebno intenziven pristop bo potreben ob začetku pouka. Beovićeva meni, da je ponoven vstop v šole mogoč, a le, če ima država dobro organizirano službo, ki lahko morebitne izbruhe zamejuje.



Kar se tiče zdravila rendisivir, vodja strokovne skupine pravi, da so količine sicer omejene, a da ga vsak bolnik, ki ga potrebuje, tudi dobi.

Spregovorila je še o morebitnem cepivu. Po mnenju strokovne skupine in posvetovalne skupine Nijz bi moralo biti precepljenih okoli 50, morda 60 odstotkov ljudi. Koga cepiti? Tiste, ki so v prvih bojnih vrstah, v zdravstvu, oskrbi starejših, policijo. Sicer pa je to odvisno tudi od tega, pri katerih skupinah bo cepivo bolj učinkovito.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije