V KABULU JIM JE PLAČEVAL, DA BI OSTAL ŽIV

Bogomil Ferfila o tem, ali lahko pričakujemo novi val migrantov iz Afganistana

Z odličnim poznavalcem razmer v Afganistanu in ostalih muslimanskih državah smo se pogovarjali o padcu Kabula in ali lahko pričakujemo novi val migrantov z Afganistana.
Fotografija: Profesor dr. Bogomil Ferfila je štirinajst dni preživel v Kabulu, kjer je afganistanski družini, kjer je bil mož direktor varnosti na kabulskem letališču, plačeval za sobo in dnevno tudi za to, da bi ostal živ. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Profesor dr. Bogomil Ferfila je štirinajst dni preživel v Kabulu, kjer je afganistanski družini, kjer je bil mož direktor varnosti na kabulskem letališču, plačeval za sobo in dnevno tudi za to, da bi ostal živ. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Politolog in univerzitetni profesor Bogomil Ferfila je edini, kot pravi, ki je pred tremi dnevi napovedal, da bo Kabul v parih dnevih padel. Kabul dobro pozna, ker je tam že bil in tudi na to temo napisal dve knjigi. Kot pravi, je že začasa njegovega bivanja v Kabula pred dobrimi štirimi leti bil priča vsak enemu napadu dnevno, na ulicah pa ni bilo mogoče srečati več nobenega tujca, saj so bili vsi v utrdbah. Bil je eden redkih tujcev, ki se ni skrival v utrdbi in je za svojo varnost tudi plačeval družini, pri kateri je bival dva tedna. Ob naznanitvi umika vojakov iz Afganistana je predvidel, da bodo talibani državo spet zavzeli v enem tednu. Sam pričakuje od talibanov predvsem drugačno obnašanje do zunanjih sil, da bi vzpostavili ekonomsko preživetje, medtem ko meni, da bodo navznoter zgradili najtrši model islama.

image_alt
Zaskrbljena tudi Slovenija: Tonin sporočil, koliko naših državljanov rešujejo iz Kabula (VIDEO)

 
Predvideli ste, da bo Kabul padel. Kako to, saj so dolga leta vendarle poskušali stabilizirali državo? Med drugim so pri tem pomagali tudi Slovenci, zdaj pa se zdi, da se je v nekaj dneh država sesula v prah.
Videl sem, kakšna je obramba Kabula, ko sem bil tam pred štirimi leti. Po vsem Afganistanu sem se vozil in sem videl vso vojsko v kasarnah z 10-metrskimi betonskimi zidovi. Tako ne moreš braniti Kabula. Že takrat sem bil eden redkih tujcev, ki se ni skrival v zahodnjaških utrdbah Kabula, ampak sem živel pri eni od afganistanskih družin. Že zdaj v Kabulu ni skoraj nikogar več od tujcev in bogatejših, saj so vsi zbežali. Vedeli so namreč, da se bodo zahodne sile prej ali slej umaknile. In da bodo talibani tiste, ki so delali za zahodnjake, pobili.

Kdaj je bil tisti veliki mejnik, ko se je že vedelo, da bo Kabul postal talibanski?
S padcem Kabula je šlo le še za veliki finale. Smrtna obsodba Afganistana je bila podpisala leta 2014, ko so število tujih vojakov zmanjšali z 400.000 na 20.000. Še leta 2014 je bilo 150 tisoč tujih vojakov, 150 tisoč tujih policistov, 300 tisoč afganistanskih vojakov, še 100 tisoč njihovih policistov. Če takrat niso mogli zaustaviti talibanov, ki so s svojim gverilskim vojskovanjem udarili kjer koli so želeli, potem je bilo z 20 tisočimi vojaki le še životarjenje. Zadnjih osem let so fantje iz zavezniških sil v utrdbah z letali in droni ubijali talibane, kjer so pač dobili informacijo, tudi od vohunov. Tukaj je šlo zgolj za odlaganje konca in to so vsi vedeli.

Ena izmed mogočih razlag, zakaj je šlo v Afganistanu vse po zlu, je tudi ta, da so ZDA in celotni Nato naredili napako, ker niso že leta 2001 v poganjanje pritegnili talibanov. Mislili so, če bodo uničili par tistih tankov, ki so jih talibani imeli, bo z njimi konec, kar pa je bila neumnost, saj imajo talibani gverilski način bojevanja, kar so v preteklosti že pokazali. Američani in talibani se menda niso mogli pogajati, ker naj bi bili talibani osumljeni, da so napadli ZDA leta 2011, čeprav je zdaj v javnost prišlo poročilo, da je bil napad na Afganistan napaka in da bi morali okriviti Savdsko Arabijo. Vsi, vključno z Osamo bin Ladnom, so bili Savdijci. Napadalcev je bilo 12, od tega jih je deset bilo iz Savdske Arabije, eden iz Kuvajta in eden iz Katarja. Te zalivske države so vsaj posredno krive, saj tam vlada vahabitski način vladanja. Pogajanja je nato začel Donald Trump in so trajala leta in leta, vsaj okoli sto jih je bilo, a zaman.

image_alt
Neverjetni prizori: slepi potniki padajo z letal v grozljivo smrt (VIDEO)

 
Vi niste živeli v teh utrdbah, ko ste bili v Afganistanu?
Bil sem edini, ki sem živel pri neki afganistanski družini. Mož je bil direktor varnosti na kabulskem letališču, žena je delala za OZN. Ampak so tudi oni že odšli, ker so vedeli, da jih bodo talibani ubili, če bodo ostali. Jaz sem pri afganistanski družini živel na svoje stroške in jim tudi plačeval za to kot tudi za to, da sem ostal živ.

Vseeno pa se zdi, da je mnoge zaveznike presenetil padec Kabula in da vlada kaos na letališču. Kakšna usoda čaka lokalne sodelavce zaveznikov, če se ne bodo rešili iz Kabula?
Tisto letališče si skoraj ne zasluži tega imena, saj je tam stoji le malo večja lesena baraka, medtem ko zdaj deluje kot civilno letališče veliko vojaško letališče Bagram, ki so ga zgradili Rusi. Seveda vlada zmeda na letališču, saj potekajo neformalni pogovori Američanov, uradno pa imajo vse v rokah talibani in je njim vse prepuščeno na milost in nemilost. Nemcev je v Kabulu še štiri tisoč, Američanov pet tisoč in vsi iščejo povezave, kako priti ven. Prepričan sem, da bi jih bilo treba rešiti, prav tako tiste, ki so sodelovali z Zahodom. Ti želijo zdaj pobegniti. Tisti bogatejši pa so že v preteklih letih, ko so vojaki zapuščali Kabul. Ostali bodo le še revni, ki ne dobijo vize ali pa prek posrednikov iščejo načine, kako zapustiti državo.

V kolikšni meri verjeti talibanom, da so se zdaj spremenili, in kaj bi to pomenilo v praksi?
Talibani so pred približno šestimi leti dovolili, da se v šolah učita matematika in znanost, tako kot v Evropi v srednjem veku. V verskih šolah se še danes uči samo koran. Talibani so rekli, mi se spreminjamo, in so dovolili učenje matematike in fizike v šoli. Dobro poznam 52 muslimanskih držav. Najtrši islam v smislu šeriatskega prava, zakritosti žensk, kaznovanja nevernikov je danes tam, kje je islam nastal, na Arabskem polotoku. Ta model je najtrši v Združenih arabskih emiratih, Katarju, Kuvajtu, Savdski Arabiji, a niti tam ni tako trd, kot bo zdaj v Afganistanu. Tam bo najtrši model islama, kjer bo uveljavljeno vse tisto, kar piše v Koranu. Razglasili bodo Islamsko republiko Afganistan, Koran pa bodo uveljavili kot ustavo in to pomeni zlasti precejšnje kratenje pravic žensk, da ženska ne more v šolo po 14. letu, da ne more na cesto brez moškega spremstva, taksist ne sme ustaviti ženski, ki je neprimerno oblečena. To pomeni tudi smrtne kazni za homoseksualce, prešuštvo, za ženske veljajo smrtne kazni za izstop iz islama, sekanje rok za krajo, maščevanje zob za zob po šeriatskem pravu. A hkrati je zanimivo, da ima ženska v muslimanski družini močnejšo vlogo kot na Zahodu in ima v rokah vse finance, vzgojo ...

Kaj pomeni primerno oblečena?
Primerna obleka pomeni ne samo haljo do tal, lase zavite, usta zakrita, ampak tudi režo čez oči zakrito z mrežo.

image_alt
Profesor pojasnjuje, kaj ofenziva talibanov pomeni za Slovenijo

 
Navznoter bodo gradili najtrši islam, kako pa se bodo obnašali navzven? Lahko ekonomsko preživi ta ena najrevnejših država na svetu?
Na prevzem oblasti so se pripravljali že nekaj zadnjih let. Afganistan je bogat z nafto, s plinom, z železom in bakrom. Leži na transverzali svilene poti, kar potrjuje interes Kitajske in je na transverzali iranskega naftovoda, kar pomeni, da imajo milijardne ponudbe Irana. Neke možnosti preživetja torej so. Zdaj se bodo morali s tem soočiti, kako vzpostaviti kolikor toliko delujoči sistem z državami, s katerimi se bodo dogovarjali, med katerimi so torej Kitajska, Indija in Rusija.
 
Talibani torej vedo, da bodo morali državo voditi, in nekoč so jo že vodili, od leta 1992 do 1999, in so jo vodili relativno uspešno v smislu, da ni bilo vojske (to je bilo edino obdobje, kot je bil Afganistan v 45 letih brez pobijanja), v veliki meri brez korupcije, ob pomoči hitre menjave generalov in poveljnikov.
 
Ali lahko pričakujemo nov val migrantov z Afganistana?
Tukaj moramo biti previdni. Upam, da se je Evropa iz zadnjega begunskega vala kaj naučila. Angela Merkel je dobila dobro lekcijo, ki jo je plačala predvsem Nemčija in ne nazadnje tudi mi za tisto noro množico migrantov, ki so teptali meje norega prostega spuščanja ljudi v države. Problem je, ker Evropa še vedno nima izdelane azilne in migrantske politike, in če bo preširoko razprla svoja vrata, bo tu naval, v katerem bodo sodelovali od Afganistancev, Pakistancev do Alžircev, Maročanov do Tunizijcev, Kosovcev, Bosancev. Tukaj bo treba biti previden pri spuščanju ljudi. Poleg tega, da je treba zelo pripreti vrata, je pomembno še, da EU drži tesen dogovor z Erdoganom v Turčiji. Menim, da bi morale države, ki so bile v Afganistanu, prevzeti večji del bremena z migranti, torej Nemci, Britanci in Američani. Naj za grenak priokus pogoltnejo še to zadnjo pilulo iz teh neuspelih invazij na Afganistan, Irak in Libijo, ki so se pokazale za katastrofalne.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije