PREHOD V ORANŽNO FAZO?

Vlada prestavila odločanje: Tonin obljubil, da se bodo držali načrta

Končna odločitev bo očitno znana šele v četrtek.
Fotografija: Vlada bo pretresala epidemiološke ukrepe. FOTO: Vlada RS
Odpri galerijo
Vlada bo pretresala epidemiološke ukrepe. FOTO: Vlada RS

Po nekoliko boljši epidemiološki sliki v zadnjih dneh je danes vlada odločala o morebitnem sproščanju nekaterih ukrepov. Številke so se namreč končno toliko spustile, da smo dosegli oranžno fazo semaforja, ki ga je v začetku lanskega decembra predstavila vlada za sproščanje ukrepov. Kot kaže, bodo šele prek noči in v četrtek dopoldne natančno pripravili spremembe odlokov in jih nato podrobneje predstavili.

image_alt
Odpadna voda razkriva, koliko mutacij virusa je med Slovenci (VIDEO)


Obrambni minister Matej Tonin je v oddaji 24ur zvečer pojasnil, da se veseli in zahvaljuje ljudem, da smo številke vendarle spravili na nižje nivoje, da je Slovenija v oranžni fazi. Obljubil je, da se bo vlada držala semaforja, ki ga je sama postavila. »Danes so se dogovorili o podrobnostih, prek noči in jutri dopoldne se bodo pripravili čistopisi odlokov, jutri se bodo na vladi ti odloki sprejeli, nato pa jih bodo moji kolegi podrobno predstavili,« je povedal. 

Vlada se je tako po besedah Tonina danes posvetovala s strokovnjaki, kako v skladu z načrti ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa sproščati varno in nadzorovano.

Če sodimo po vladnem načrtu, bi se tako lahko odprle ostale servisne dejavnosti in tudi večje trgovine, dovolile bi se športne aktivnosti na prostem, tudi na smučiščih. Oranžna barva predvideva tudi odpravo prepovedi prehoda občinskih meja in zbiranje do 10 oseb. Omogoča pa tudi vrnitev preostalih razredov osnovne šole in zaključnih letnikov srednjih šol v šolske klopi, na fakultetah pa izpite in seminarje do 10 ljudi. 

image_alt
Napoved, ki je nočemo slišati: Korona je dobila raketni pogon

 

Konec omejitve gibanja ponoči?

Odprava prepovedi gibanja po 21. uri je sicer predvidena šele v rumeni fazi, ko bi imeli v bolnišnicah manj kot 600 pacientov s covidom in bi bilo sedemdnevno povprečje novih okužb manj kot 500. A epidemiolog Mario Fafangel je prejšnji teden dejal, da bodo vladi svetovali, naj sprosti tudi ta ukrep, saj po njihovem mnenju ni prinesel želenega učinka.

Janez Janša pa je zgodaj popoldne na twitterju opozoril, da ima Slovenija še vedno eno izmed najresnejših epidemioloških slik v EU.




 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije