CEPILNA STRATEGIJA

Bo Slovenija umaknila vektorska cepiva?

V posvetovalni skupini za cepljenje naj bi se nekateri celo zavzemali za popoln umik vektorskih cepiv in predlagali, da se uporabljajo le cepiva mRNK.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Karina Hessland, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Karina Hessland, Reuters

Ko smo že poročali, naj bi v četrtek posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ sprejela odločitev, da vladi predlaga, da se pri nas odsvetuje uporabo vektorskih cepiv. Prednostno naj bi priporočala uporaba cepiv s tehnologijo mRNK. Z vektorskimi cepivi se bo pri nas sicer še vedno dalo cepiti, a le na željo posameznika, ki bo moral podati pisno soglasje. V naših skladiščih je še nekaj več kot 13.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca, ki mu poteče rok uporabe konec novembra. Cepljenje s cepivom janssen pa je po smrti 20-letnice za zdaj zaustavljeno.

Posvetovalna skupina naj bi tudi odsvetovala cepljenje mladoletnih s cepivom proizvajalca Moderne in jim priporočila zgolj uporabo cepiva podjetja Pfizer. Če bi kdo vseeno želel cepivo Moderne, bi moral podati pisno soglasje, so poročali v informativni oddaji na prvem programu RTV Slovenija. S tem naj bi se strinjala večina članov posvetovalne skupine, nekateri pa naj bi celo zagovarjali celo popoln umik vektorskih cepiv. Strokovnjaki ob tem že opozarjajo, da bi bila takšna odločitev slaba informacija za vse tiste, ki so se že cepili z omenjenima vektorskima cepivoma. Več naj bi bilo znano v ponedeljek.

Koliko odmerkov je skladiščih?

V naših skladiščih je sicer še nekaj več kot 722.000 odmerkov cepiv, od tega je pol milijona Pfizerjevega cepiva. Rok uporabe jim poteče v obdobju od februarja do aprila prihodnje leto. S to zalogo bi lahko cepili približno 250.000 ljudi. Nova pošiljka Pfizerjevega cepiva naj bi v Slovenijo prišla konec decembra. Ker zanimanja za cepljenje s cepivom Moderna ni, ga ne priporočajo več, na zalogi pa je še 125.900 odmerkov. V skladiščih je tudi nekaj več kot 13.000 odmerkov cepiva AstraZenece in več 45.000 odmerkov janssna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije