OKLIC SODIŠČA

Bo Janša ostal brez hiše in avtomobila?

Objavljeno 28. april 2017 19.18 | Posodobljeno 28. april 2017 19.21 | Piše: STA, Pe. J.

V uradnem listu je danes objavljen oklic okrožnega sodišča v Ljubljani, iz katerega je razvidno, katero premoženje predsednika SDS Janeza Janše je predmet tožbe, ki jo je prejšnji teden zoper Janšo vložilo specializirano državno tožilstvo.

LJUBLJANA – Tožilstvo zahteva, da se Janezu Janši odvzame več nepremičnin v Bovcu, polovica stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hiša in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil in drugo premoženje v vrednosti 53.415 evrov. Vrednost premoženja, ki naj bi ga po mnenju tožilstva Janša pridobil nezakonito, je sicer 395.388 evrov.

Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb: njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe žene Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša. Tožbo je tožilstvo vložilo le zoper Janšo, saj je očitno le pri njem ugotovilo razhajanje v premoženju.

Finančna preiskava Janše in povezanih oseb se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja. Vrhovno sodišče je sicer poročilo KPK naknadno odpravilo, ker Janša na osnutek poročila in ugotovitev ni mogel dati pripomb, s čimer mu je bila kršena ena od ustavnih pravic. A je nato senat KPK v drugi postavi postopek ponovil in prišel do enakih ugotovitev.

Deli s prijatelji