SLOVENSKA POLITIKA

Bo Janez Janša čestital novemu predsedniku ZDA? V njegovem kabinetu odgovarjajo

Svetovni voditelji čestitajo novemu predsedniku ZDA.
Fotografija: Svetovni voditelji so čestitali, kaj pa slovenski premier? FOTO: Pool New, Reuters
Odpri galerijo
Svetovni voditelji so čestitali, kaj pa slovenski premier? FOTO: Pool New, Reuters

Januarja se bo v Belo hišo preselil Joe Biden. Zdaj je to jasno, saj so tako izglasovali tudi elektorji. Spomnimo, ameriške volitve so kot vedno dvignile precej prahu, v kampanji, med volilnim dnevom in po njem.

Sedanji predsednik Donald Trump je namreč napovedal pritožbe, češ da je prišlo na volitvah do nepravilnosti. A kot kaže, je zgodba bolj ali manj končana. Po ljudskih glasovih je Biden prejel zmagovalno število elektorskih glasov. Tako bo 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA.

Ob tem so mu čestitali mnogi tuji državniki, med njimi pa očitno ni predsednika slovenske vlade Janeza Janše. V njegov kabinet smo vprašali, ali je predsednik vlade v imenu Slovenije že čestital Joeju Bidnu za zmago na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA.

Če še ni, zakaj in kdaj, če sploh, namerava izreči čestitko? Iz kabineta predsednika vlade so nam poslali kratek odgovor: »Sporočamo, da v KPV vprašanj ne komentiramo.«

Ruski predsednik Vladimir Putin je bil eden v torek zadnjih voditeljev, ki do zdaj Bidnu niso čestitali za zmago. Med njimi je bil do danes tudi poljski predsednik Duda. Prav tako mu je v torek čestital brazilski predsednik Jair Bolsonaro. Ta je med kampanjo odkrito podpiral republikanca Donalda Trumpa kot svojega zaveznika in je napovedal, da bo odpotoval v Washington ob začetku njegovega drugega mandata v Beli hiši.

Spomnimo, kako so novembra potekale volitve, ki smo jih v živo spremljali na Slovenskih novicah
Joe Biden FOTO: Kevin Lamarque, Reuters
Joe Biden FOTO: Kevin Lamarque, Reuters

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije