OBALNO-KRAŠKA REGIJA

Bližajo se črni: kaj sploh še ostaja odprto v najhuje prizadeti regiji?

Številne trgovine in prodajalne ostajajo odprte.
Fotografija: Razmere na Obali so se zaostrile, vlada je povlekla nekatere poteze. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Razmere na Obali so se zaostrile, vlada je povlekla nekatere poteze. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je zaradi občutnega poslabšanja epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji razglasila, da se je vrnila nazaj v rdečo fazo. V skladu z vladnim načrtom je v tej fazi predvidenih več strožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, na vladni tiskovni konferenci pa so predstavili, kaj to pomeni za to regijo, ki se celo približuje črni fazi.

Sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je pojasnil, da se zapirajo se vse izjeme, ki so predvidene za oranžno fazo; odprte pa so prodajalne do 400 m2 ne glede na to, kakšno blago ponujajo, morajo pa tedensko testirati zaposlene.



V obalno-kraški regiji se tako poleg obstoječih izjem, ki ne zahtevajo pogoja testa, ponudba in prodaja blaga in storitev potrošnikom dovoli obratovanje tudi v sledečih dejavnostih, pod pogojem izvedbe tedenskega testiranja:
– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
– kmetijske prodajalne,
– specializirane prodajalne z otroškim programom,
– prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga,
– tržnice,
– premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
– trafike in kioske za prodajo časopisov in revij,
– druge servisne delavnice s površino do 400 m2 in storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,
– storitve nepremičninskega posredovanja,
– storitve higienske nege (npr. storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti za nego telesa),
– individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
– storitve salonov za nego živali.
 

Kaj pa šole?


Vladna govornica za covid 19 Maja Bratuša pa je na vprašanje, ali to pomeni, da se v tej regiji šolanje vrača na daljavo, odgoovrila, da je vlada odlok o odprtju šol podaljšala še za en teden za celotno državo. V ponedeljek se v šole tako vračajo učenci vzhodnega in zahodnega dela Slovenije, ki so imeli v preteklih dveh tednih izmenično počitnice.

Za obalno-kraško regijo je napovedana omejitev gibanja, pričakovati je, da bo ponovno uvedena omejitev gibanja na svojo občino, prav tako pa najverjetneje je bo mogoče prehajati iz te regije v druge in obratno. Podrobnosti teh omejitev bo v petek predstavil notranji minister Aleš Hojs.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije