KAJ SE VAM BOLJ IZPLAČA?

Nujno branje pred dopustom, da ne bo vaša denarnica še bolj trpela

Raje začasno povišajte višino razpoložljivega limita porabe.
Fotografija: Združenje bank Slovenije svetuje, da izberete dvig v lokalni valuti in ne s konverzijo v evre. FOTO: Thomas Hodel, Reuters 
Odpri galerijo
Združenje bank Slovenije svetuje, da izberete dvig v lokalni valuti in ne s konverzijo v evre. FOTO: Thomas Hodel, Reuters 

Bliža se čas dopustov in šolskih počitnic. Ker bo veliko Slovencev počitnikovalo na hrvaški obali, pred odhodom ne bo odveč preverjanje najustreznejšega menjalnega tečaja.

Menjava evrov v kune

Ker so menjalni tečaji v menjalnicah in bankah na Hrvaškem različni, Združenje bank Slovenije strankam bank in hranilnic priporoča, da se pred menjavo gotovine pozanimajo o veljavnih tečajih. Svetujejo uporabo plačilnih kartic na mestih, kjer se tuja valuta v evro preračuna po menjalnih tečajih kartičnih sistemov Mastercard in Visa. Ti tečaji so večinoma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic.

Izberite dvig v lokalni valuti

Dvigovanje gotovine v državah, ki nimajo evra (npr. kun na Hrvaškem), poteka z dodatnimi vprašanji. Bankomat v tujini lahko pred dvigom gotovine ponudi dve možnosti, in sicer dvig s konverzijo v evre ali dvig gotovine v lokalni valuti. V primeru, da izberete dvig s konverzijo v evre, bo pri preračunu izbranega zneska v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. Če izberete dvig v lokalni valuti, bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so običajno ugodnejši kot tečaji lokalnih bank. Imetnikom kartic Združenje bank Slovenije svetuje, da izberejo dvig v lokalni valuti in ne s konverzijo v evre.

Morebitni dodatni stroški

Pri dvigih na tujih bankomatih bodite posebej pozorni na morebitne dodatno zaračunane stroške iz naslova enkratnih nadomestil za dvig gotovine oziroma pribitkov na menjalni tečaj (zlasti če se odločite za valutno konverzijo). Prej omenjena stroška se lahko zaračunata zgolj in samo ob izrecnem privoljenju med izvajanjem transakcije. Stroški nadomestila gotovine in konverzija iz lokalne valute v evre z morebitnim pribitkom na menjalni tečaj se lahko pojavita tudi znotraj iste transakcije, zato strankam svetujejo, da pozorno spremljajo sporočila na bankomatih med izvajanjem transakcije.

Plačilo s kartico na prodajnem mestu

Če na POS-terminalu za plačilo blaga ali storitev izberete možnost plačila v lokalni valuti, se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru, da boste izbrali možnost plačila s konverzijo v evre, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke – lastnice prodajnega mesta. Svetujejo torej enako kot pri dvigu gotovine na bankomatu, in sicer izbiro plačila v lokalni valuti (ne s konverzijo v evre).

Finančna pravila

Pred odhodom na počitnice preverite veljavnost plačilnih kartic in višino razpoložljivega limita porabe. Če odhajate na daljši oddih ali potovanje v tujino, lahko uredite limit v poslovalnicah bank in hranilnic ali z oddajo vloge prek spletne banke začasno povišate limit. Prav tako je dobro preveriti kontaktne podatke oziroma pravilnost telefonske številke, na katero prejemate sporočila oziroma morebitna obvestila banke. 

S seboj ne nosite večjih zneskov gotovine. S kartico osebnega računa (debetna kartica Visa, Maestro kartica, Mastercard debetna kartica) lahko gotovino ob nizkem znesku provizije dvigujete na številnih bankomatih po vsem svetu. Za plačilo na skoraj 30 milijonih prodajnih mestih lahko uporabite vsaj eno od kartic z odloženim plačilom Mastercard ali Visa. Obe kartici lahko uporabite tudi za dvig gotovine, zaradi višjih provizij pa svetujejo, da to storite le izjemoma.

Tisti, ki potujete daleč in za dlje časa, velja iz varnostnih razlogov razmisliti tudi o uporabi dveh različnih mednarodno veljavnih kartic. FOTO: Leon Vidic, Delo
Tisti, ki potujete daleč in za dlje časa, velja iz varnostnih razlogov razmisliti tudi o uporabi dveh različnih mednarodno veljavnih kartic. FOTO: Leon Vidic, Delo

Z vidika varnosti

Za koristno se lahko izkaže tudi, če na pot ob kartici osebnega računa vzamete kartice obeh mednarodnih kartičnih sistemov, Mastercard in Visa. Razširjenost kartic enega ali drugega mednarodnega kartičnega sistema je po svetu različna. Tudi z vidika varnosti je smiselno znesek, ki ga lahko porabite v okviru svojih zmožnosti, porazdeliti na dve kartici. Ob morebitni izgubi, kraji ali zlorabi ene kartice boste namreč še vedno razpolagali z drugo mednarodno plačilno kartico.

Za dodatno varnost svojih kartic poskrbite z naročilom na varnostno SMS-sporočilo. Pomeni, da boste v primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice na telefon nemudoma prejeli obvestilo, da se z vašo kartico dogaja nekaj nenavadnega. V takem primeru takoj pokličite na telefonsko številko, ki je navedena na kartici in je dostopna 24 ur na dan in 365 dni v letu. Najbolje je, da si telefonsko številko shranite neposredno v telefon oziroma si jo poskušate zapomniti.

Za primer izgube ali kraje kartice je pri nekaterih izdajateljih kartice mogoče skleniti dodatno zavarovanje. Skrbno hranite fizično kartico in napravo, v kateri imate digitizirano kartico v vaši mobilni denarnici. Vsako izgubo ali krajo takoj prijavite izdajatelju kartice in s tem preprečite morebitno zlorabo. Pri uporab PIN-številke poskrbite za varen in diskreten vnos. Kartice ne dajajte iz rok in ne dovolite, da jo odnesejo iz vašega vidnega polja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije