Bled in Kranjska Gora brez enega turista

Občinske zapore na Gorenjskem brez napovedanih gasilcev in civilne zaščite. Dnevnim migrantom se je pot v službo podaljšala zaradi zaprtega Korenskega sedla.
Fotografija: Betinov klanec pred Bledom je bil blokiran. FOTO: Ciril I. Fon
Odpri galerijo
Betinov klanec pred Bledom je bil blokiran. FOTO: Ciril I. Fon

Na spletnem mestu Zgornjesavci – za lokalno prebivalstvo občine Kranjska Gora se je sredi prejšnjega tedna pojavilo obvestilo, da bo občina Kranjska Gora kot prva v Sloveniji izvajala nadzor na vstopnih točkah na svoje ozemlje. Glede na situacijo se z vozilom tja iz smeri Italije in Avstrije ne more, saj sta oba mejna prehoda zaprta.
Pogled s planiške letalnice – nikjer nikogar! FOTO: Boštjan Fon
Pogled s planiške letalnice – nikjer nikogar! FOTO: Boštjan Fon

Možnost vstopa tako ostajajo le tri ceste, ena iz primorske smeri, iz Trente čez Vršič, druga pelje od Bleda skozi dolino Radovne ter prispe na ozemlje Kranjske Gore pred Mojstrano. Glavna prometnica proti občini na samem severozahodu države pelje iz Jesenic in se pri Hrušici zlije skupaj z zadnjim odcepom z gorenjske avtoceste, na katerega sta vezani smeri iz Ljubljane in karavanškega predora. Nadzor naj bi izvajali pripadniki policije, civilne zaščite in po potrebi še gasilci. Razlog, kot navaja obvestilo, je množičen obisk krajev v občini pred tednom dni.
 

Oboleli so iz iste družine


»Sankcij ni predvidenih, samo opozorila. Če situacija eskalira, bodo uvedene tudi sankcije,« je še pisalo. Da gre zares, je potrdil nastop poveljnika Civilne zaščite Kranjska Gora Blaža Lavtižarja v četrtek na lokalni televiziji, ki je potrdil navedeno, torej da bodo na terenu poleg policistov člani civilne zaščite in gasilci. »Tega nas je lahko groza! Ko bo vsak občinski šerif na ceste spustil vaške junake z rumenimi jopiči in pooblastili, bo postalo neznosno. Policija in samo policija naj izvaja ukrepe,« je bil eden od komentarjev obvestila o kontroli prometa v Kranjsko Goro, ki smo ga prejeli.

»Kontrolne točke imajo vse policijske postaje in vse vsak dan izvajajo nadzor. Kranjska Gora je tako samo ena od občin, v katerih se izvajajo naloge po odloku. Kdaj, kako, v kakšnem obsegu so podatki operativne narave,« nam je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj in nadaljeval: »Glede ukrepanja pa je stvar odvisna od posameznega primera, torej tudi ukrepanje s prijavo zdravstvenemu inšpektoratu, če gre za kršitev odloka ali prekrškovni oziroma predkazenski postopek, če gre za zadevo iz pristojnosti policije.« Za konec je dodal: »Podatki na tej spletni strani so zato pomanjkljivi in se ne gre zanašati samo nanje. Avtor informacije ni policija.«
Za vstop v občino Kranjska Gora pri Hrušici je bil potreben tehten razlog ali dokazilo. FOTO: Ciril I. Fon
Za vstop v občino Kranjska Gora pri Hrušici je bil potreben tehten razlog ali dokazilo. FOTO: Ciril I. Fon

»Nič posebnega se ne dogaja,« je bil jasen župan Janez Hrovat, ko smo ga v soboto točno opoldne poklicali iz središča popolnoma prazne Kranjske Gore: »Nadzirane so bolj izpostavljene točke, kot so igrišče za golf, Jasna, kolesarske poti in Planica. Na Vršiču ni nobene kontrole. Tudi Radovna je težko prehodna, saj je policijska zapora že na Betinovem klancu pred Bledom.«

Priznal je, da so imeli v njegovi občini glede na to, da mejijo na Italijo, veliko srečo: »Potrjeno so za koronavirusom oboleli trije, pa še ti so iz iste družine. Pohvaliti moram ravnanje vodstva in zaposlenih v domu starejših občanov Viharnik, ki je že teden dni pred objavo karantene zaprl svoja vrata. Sem v stalnem stiku z županoma italijanskega Trbiža in avstrijskega Podkloštra. V Trbižu imajo še bolj ostre ukrepe kot pri nas, na koroški strani pa je malce bolj ohlapno.« Poudaril je še težavo dnevnih migrantov, ki delajo v Avstriji, saj je mejni prehod Korensko sedlo zaprt in morajo na delo skozi karavanški predor.
 

Telovadba po facebooku


Kako se je torej odvijal vikend v Kranjski Gori in po drugih turistično najbolj privlačnih predelih Gorenjske, kjer je bilo preteklo soboto opaziti skupine prišlekov in nelagodje domačinov? Prva blokada izvoznic iz Ljubljane se je zgodila že na avtocesti pri Torovem. Na rondoju Avsenik pri Lescah so bili policisti najprej zjutraj, nato so se pomaknili pred Bled, na Betinov klanec. Bohinjska Bistrica, še prej Bled, sta bila popolnoma prazna, videti je bilo le domačine. V smeri proti Kranjski Gori je bila zapora na regionalni cesti po izvozu iz gorenjske avtoceste pri Hrušici. Naprej kakšnega večjega gibanja uniformirane policije ni bilo opaziti, sploh pa ni bilo opaziti napovedanih večjih okrepitev civilne zaščite in gasilcev.


Sobota je minila v spoštljivosti in mirnem duhu, le kakšnemu zadirčnemu posamezniku je bilo treba bolj odločno povedati, da se v železnino po pest žebljev v tem času pač ne gre in da je kruh v lokalni štacuni enko zapečen kot v trgovini čez občinsko mejo. »To je prava pot, da tole, kar nas je doletelo zoprnega, mine čim prej,« nam je v Podkorenu dejal borec MMA in raper Denis Porčić - Chorcyp: »Spoštujmo pravila in se obnašajmo obzirno do drugih v tem času. Doma pripravljam treninge, ki so na voljo na spletu, mnogi lahko telo razgibajo v živo z mano po facebooku. S policijo skupaj posnamem kakšen šaljiv spot, delam tudi na dobrodelnem področju.« Ko je potegnil črto pod dogajanje je dejal: »Naj bo vsem jasno: nihče nam ni prepovedal gibanja v naravi. Pojdite ven, a pojdite sami in imejte čas samo zase. Zazrite se vase. Narava vam bo pomagala, da se spet najdete.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije