BLAGOVICA

Blagovica že skoraj osem stoletij

Pisni viri govorijo o vitezu Bartoldu iz Blagovice že leta 1273; čez hrib nad Blagovico s cerkvijo sv. Neže vodi evropska pešpot E6.
Fotografija: V središču kraja stoji župnijska cerkev sv. Petra.
Odpri galerijo
V središču kraja stoji župnijska cerkev sv. Petra.

Nekje na pol poti med Prevojami pri Šentvidu in Trojanami leži Blagovica, eno najzgodnejših naselij z omembo v pisnih virih v Črnem grabnu. Vitez Bartold de Loggewitz iz Blagovice se omenja v pisanih virih že leta 1273.
Blagovica je gručasto naselje z župnijsko cerkvijo sv. Petra v središču, svežo podobo pa ji daje razširjena in prenovljena podružnična osnovna šola s telovadnico, namenjeno športnim in kulturnim prireditvam.
V središču kraja stoji župnijska cerkev sv. Petra.
V središču kraja stoji župnijska cerkev sv. Petra.

V zgornjem delu Črnega grabna je v srednjem veku tovornike, prevoznike in trgovce varoval grad v Blagovici. Ta obcestna srednjeveška postojanka je stala v trikotu, ki ga v Blagovici oklepata potok Zlatenščica in Radomlja. Blagoviška graščina naj bi bila obdana z obrambnimi jarki – pisni viri namreč omenjajo stolpu podobno trdnjavo. Valvasor je o Blagovici 1689. zapisal, da leži ob Radomlji ob deželni cesti med visokimi hribi in da je tu veliko tovornikov. Drugod pa dodaja, da leži v dolini, ki poteka od Bistrice čez Trojanski hrib.
Cerkev sv. Neže na Golčaju Fotografiji: Primož Hieng
Cerkev sv. Neže na Golčaju Fotografiji: Primož Hieng

Piše, da je v okolici Blagovice veliko obdelovalne zemlje, da je tu veliko dobrih travnikov, da sadno drevje uspeva, gozdovi, ki so poraščeni z bukvijo in smreko, dajejo prebivalcem dovolj lesa, da leže v dolini Radomlje lepe vasi. O hribih nad Blagovico je zapisal, da na njih ni naselij, a je svet kljub temu obljuden. V svoji osmi knjigi omenja tudi podružnično cerkev sv. Petra v Blagovici.


Zdajšnja župnijska cerkev sv. Petra je že četrta na tem mestu. Najprej je stala kot kapelica sv. Petra in Pavla ob grajskem stolpu v gradu Blagovica. Oglejski patriarh Bertrand je 29. julija 1345 potrdil na novo ustanovljeno kaplansko službo pri kapeli sv. Petra in Pavla v patriarhovem gradu v Blagovici, ki je spadala v župnijo Dob. Kaplansko službo sta utemeljila Otokar Blagoviški, župnik v Kamniku, in njegov brat Nikolaj Blagoviški. Leta 1420 je bila kapela sv. Petra v Blagovici še dobska podružnica, 1526. je že omenjena med krašenjskimi podružnicami. Zdajšnja cerkev – gradili so jo med letoma 1750 in 1755 – je zgrajena v renesančnem slogu v obliki križa.


Na hribu nad Blagovico stoji tudi cerkev sv. Neže na Golčaju, v osnovi romanskega izvora, a je bila pozneje večkrat prezidana. Oktobra 1941 so nacisti na Golčaju obkolili in po bitki uničili Radomeljsko četo, eno prvih partizanskih enot v Sloveniji. Golčaj dobro poznajo tudi pohodniki, saj čez ta hrib vodi evropska pešpot E6. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas