NA SODIŠČE

Bivši direktor NPU zaradi razrešitve vložil tožbo

Objavljeno 25. maj 2020 17.22 | Posodobljeno 25. maj 2020 20.04 | Piše: STA, P. Pa.

Razrešili so ga v začetku maja, sam pa je prepričan, da razrešitev ni bila v skladu z zakonodajo.

Darko Muženič. FOTO: Jure Eržen, Delo
Nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je na upravno sodišče vložil tožbo zoper odločbo o razrešitvi, je za STA potrdil njegov odvetnik. V tožbi navajajo, da je bil zanj nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih, ki velja za politične uradnike, kar pa da direktor NPU ni.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je Muženiča s položaja direktorja NPU razrešil 6. maja in tedaj za vršilca dolžnosti imenoval Igorja Lambergerja, ki je bil v preteklosti tudi namestnik predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca.
 

Je bila razrešitev v skladu z zakonom ali ne? 


Ob razrešitvi Muženiča so na policiji navedli, da lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Izpostavili so tudi 49. člen zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki določa, da direktorja NPU imenuje in razrešuje generalni direktor policije. Omenjeni člen še navaja, da se za postopek imenovanja in razrešitve direktorja NPU uporabljajo določbe zakona o javnih uslužbencih o imenovanju in razrešitvi direktorja organa v sestavi.

Muženičev odvetnik Uroš Leben pa je za STA izpostavil, da je NPU le ena od notranjih organizacijskih enot policije, zato direktor urada ne zapade pod določbe zakona o javnih uslužbencih, ki govorijo o prenehanju položaja za politične uradnike.

Podobno je pred dnevi za portal 24ur.com dejal pravnik Rajko Pirnat. »Mislim, da zakon, ki ureja NPU, ne dovoljuje uporabe posebnega razloga za razrešitev, po katerem lahko minister nekrivdno predlaga vladi razrešitev generalnega direktorja policije, tudi za to, da generalni direktor policije nekrivdno razreši direktorja NPU. Kar pomeni, da razrešitev ni skladna z zakonom.«


Na njegovi strani tudi zaposleni na NPU


Zamenjava Muženiča je precej odmevala. Iz opozicijskih vrst je bilo slišati kritike, da si vlada podreja ključne institucije v državi za zaščito svojih interesov.

Z anonimnim javnim pismom so se na dan razrešitve oglasili tudi zaposleni na NPU. Muženičevo razrešitev so ocenili kot nedopustno ter zunaj zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja. Muženič je po njihovem mnenju od nastopa mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno.

Ocenili so tudi, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, vzbuja sum političnega vmešavanja v delo strokovnega organa. To pa na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti in učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v državi, so izpostavili.

Da Muženič uživa polno podporo zaposlenih, so tedaj za STA potrdili v Policijskem sindikatu Slovenije.

Po razrešitvi z vrha NPU je Muženič zdaj zaposlen v policiji, je še pojasnil njegov odvetnik.
Deli s prijatelji