TEST NA COVID 19

Bi se testirali na okužbo s koronavirusom? Tukaj so vsi odgovori

Za samoplačniško testiranje za okužbo s koronavirusom je kar nekaj zanimanja, cena do 100 evrov.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Po uvedbi samoplačniškega testiranja za okužbo z novim koronavirusom v nekaterih slovenskih zdravstvenih ustanovah je za to možnost kar nekaj zanimanja. Po njem največ povprašujejo tisti, ki nameravajo v tujino, saj morajo ob izhodu iz karantene opraviti test. Cene se gibljejo od 80 do 100 evrov.

V ZD Ljubljana so začeli samoplačniško testirati v četrtek. Doslej so ljudje le poizvedovali, med njimi pa so bili zlasti tisti, ki gredo na delo v tujino, in študenti, ki se tja vračajo na študij. Cena testiranja znaša 93 evrov.



V mariborskem zdravstvenem domu so začeli samoplačniške teste izvajati v sredo. Po besedah pomočnika direktorja zdravstvenega doma Aleksandra Jusa je zanimanja veliko, predvsem zaradi želje po prestopu državne meje. Zanimanje tako narašča vzporedno z odpiranjem državnih meja. Večinoma se ljudje naročajo za prihodnje dni, saj želijo čim bolj svež izvid.

Ta teden imajo naročenih do pet ljudi na dan, tudi v soboto in nedeljo, prihodnji teden pa pričakujejo dnevno še več oseb. »Z nami je v stik stopil tudi delodajalec, ki bo prihodnji teden pripeljal na testiranje svoje zaposlene, tik preden jih bo lahko poslal v tujino,« je pojasnil Jus. Cena testiranja in izdaje potrdila, ki ga testirana oseba dobi naslednji dan, znaša 93 evrov.



Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik je za STA povedal, da teste že izvajajo. Cena je 94 evrov, pri čemer pregled brisa stane 65 evrov. »Dodatni del cene vključuje komunikacijo s pregledanim, nabavo brisa, hrambo, jemanje vzorca, prevoz v laboratorij v Celju ali Ljubljani, izdajo potrdila in potem pošiljanje tega pregledanemu, ki lahko potrdilo sicer prevzame tudi sam.«


Na Gorenjskem je samoplačniški test za okužbo z novim koronavirusom po sredinem sklepu direktorja Osnovnega zdravstva Gorenjske Jožeta Veternika možno opraviti v vseh zdravstvenih domovih, in sicer za 100 evrov. V Splošni bolnišnici Jesenice teh testov sicer ne izvajajo in jih za zdaj tudi ne nameravajo.

V ZD Murska Sobota so samoplačniško testiranje začeli ta teden, cena je 80 evrov. V Splošni bolnišnici Murska Sobota bodo začeli testirati 25. maja, cena bo 90 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije