ODZIV

Bešič Loredan o grožnjah Fidesu: Nisem si predstavljal, da kdo lahko to snema

Minister za zdravje je potrdil telefonski klic podpredsedniku sindikata in dejal, da so ga odnesla čustva.
Fotografija: Minister za zdravje je potrdil telefonski klic podpredsedniku sindikata in dejal, da so ga odnesla čustva. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Minister za zdravje je potrdil telefonski klic podpredsedniku sindikata in dejal, da so ga odnesla čustva. FOTO: Jože Suhadolnik

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odzval na očitke sindikata Fides o grožnjah in pritiskih na podpredsednika sindikata Gregorja Zemljiča. Zatrdil je, da v telefonskem pogovoru ni šlo za grožnje, pač pa so ga »odnesla čustva«.

Bešič Loredan je telefonski klic Zemljiču danes potrdil: »Šlo je za osebni klic kolega kirurga kolegu internistu in, ja, čustva so me odnesla,« je dejal in dodal, da ni šlo za osebne grožnje.

Pred klicem naj bi se po njegovih besedah sicer dogajalo marsikaj. Kot je dejal, mu je še pred Fidesovo napovedjo stavke takratni vodja pogajalske skupine in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin predlagal, naj »se zmenijo pod mizo, ker so to vedno tako počeli«. Sam pa da je odvrnil, da bo tokrat drugače.

Nato naj bi se 11. novembra sestal z Zemljičem in ga prosil, da se pogovorita, kar sta tudi storila. Po obvestilu Fidesa o zaostritvi sindikalnih aktivnosti pa se je zgodil telefonski klic.

»Nisem si predstavljal, da kdo lahko to snema,« je poudaril minister. Na vprašanje, ali torej obstaja tonski posnetek klica, je odgovoril, da je to vprašanje za Fides.

»Če sem kar koli naredil narobe in bodo sproženi postopki, bom vse postopke tudi opravil,« je dodal.

Golob: Ministru Bešiču Loredanu navodil nisem dajal

Predsednik vlade Robert Golob je o očitkih Fidesa o grožnjah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana vodji pogajalske skupine zdravniškega sindikata zatrdil, da sam ministru ni dajal nobenih takšnih navodil, se je pa z Bešičem Loredanom pogovoril.

Golob je zatrdil, da takšnih navodil, še najmanj za »stiskanje« sindikata Fides, ministru ni dajal, se je pa o teh očitkih z Bešičem Loredanom pogovoril. Kot je dejal, ga je minister obvestil, da je imel več razgovorov, »dobesedno zasebnih razgovorov« z različnimi zdravniki in da so mu v enem od teh razgovorov »čustva prevladala nad besedami«.

»Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale,« je še dodal Golob.

Iz sindikata Fides so za STA sporočili, da do poteka roka vlade za odgovor o telefonskem klicu javno ne bodo razpravljali. Ob tem pričakujejo, da se bosta Golob in Bešič držala enakega bontona. »Verbalno nasilje ni stvar dnevne politike, in če ta problem ta vlada namerava resno reševati, mora najprej sama postati zgled,« so poudarili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije