ROZMAN RAZLAGA

Besede, ki odmevajo: Iz cepljenja Slovenci delamo preveliko dramo

Direktor bolnišnice Golnik opaža, da je necepljene v Sloveniji strah.
Fotografija: Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik. FOTO: Jure Eržen, Delo

Kar se tiče okužb s koronavirusom, je Slovenija trenutno druga najslabša v Evropi. Glede cepljenja proti covidu-19 je Zahodna Evropa boljša in ima večjo precepljenost prebivalstva kot Vzhodna Evropa, sicer pa cepljenje po Evropi po večini dobro napreduje, pri tem pa Slovenija ne sledi najboljšim državam in nekoliko zaostaja.

Preberite še: 
image_alt
Slovenija druga najslabša v Evropi po okužbah


Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman je ob tem nedavno za Radio Ognjišče, dejal, da Slovenci iz cepljenja delamo preveliko »dramo«.Rozman je tako za radio razložil: »Prav je, da smo kritični, se vprašamo, če cepivo deluje, če je varno, da pa iščemo neke nemogoče teorije zarote, poslušamo izmišljotine in ustvarjamo veliko razburjenje, je čisto odveč. Te stvari bi lahko sprejeli z odločitvijo, s trezno glavo, z manj razburjenja in ravnali časom primerno. Vemo, da si pandemije nismo izmislili. Na racionalni način moramo reagirati, ustaviti prevelike posledice in živeti neko normalno prilagojeno življenje primerno okoliščinam. Vse te epidemije se v roku določenega časa vendarle umirijo, ampak tudi po tem bomo še ostali sosedje, živeli en z drugim, konstruktivno ustvarjali naše okolje in odnose. Obstajajo ljudje, ki jih je preprosto strah, da bo po cepljenju prišlo do izgube zdravja. Povabil bi, da pridejo s svojimi dvomi in strahovi do nas, da se o tem pogovorimo.«
 

Necepljene je strah


Pravi še, da opaža, da je necepljene ljudi strah. »Žal pogosto zaradi tega, ker so dobili nepravilne informacije; celo s strani zdravstvenih delavcev, kar težko sprejemam. Vedno postavljamo na tehtnico korist in škodo cepljenja. Pod drobnogled smo zelo postavljali stranske učinke cepiv. Večina ima nekajdnevno bolečino na mestu vboda, cepljenje spremlja temperatura, glavobol, nekateri vzamejo Lekadol. To so odzivi, ki jih povzroči aktivirani imunski sistem in ne samo cepivo. Imunski sistem se odzove, kot bi šlo za okužbo, čeprav cepivo, ki ga damo v telo, ne povzroča okužbe, a imunski sistem se mora odzvati na način, da prepozna tujek, oblikuje imunski odgovor, naredi protitelesa, da se oblikujejo specifične celice,« je za Radio Ognjišče še povedal Rozman. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas