NOVE GROŽNJE

Beovićeva: Gre za zaščito vsakega posameznika posebej

Pravi, da je večja verjetnost, da bodo necepljeni zboleli.
Fotografija: Bojana Beović opozarja. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Bojana Beović opozarja. FOTO: Uroš Hočevar

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović opozarja, da je v Sloveniji več kot tretjina starejših od 50 let še vedno nezaščitenih proti covidu 19. Po njenih besedah je izjemno pomembno, da se ta populacija že v avgustu precepi proti covidu 19, sicer nas jeseni čaka katastrofa, saj bodo bolnišnice znova prenapolnjene s covidnimi bolniki.

Število primerov okužb z novim koronavirusom narašča, kar je glede na skoraj 100-odstotno prisotnost delta različice pričakovano, je danes v izjavi medijem povedala Beovićeva. Kužnost delta različice novega koronavirusa je namreč primerljiva nekaterim najbolj kužnim boleznim, kot so norice. Vsak okuženi tako lahko ob odsotnosti preventivnih ukrepov okuži tudi devet ljudi, je pojasnila.
image_alt
Delte je največ v teh regijah Slovenije

»Projekcije kažejo, da se bolezen ob delta različici tako zelo hitro širi in okuži tako zelo veliko število ljudi, ki imajo dejavnike za hud potek bolezni in hkrati še niso zaščiteni, da lahko to preplavi bolnišnice.« V tistih državah, kjer so v zadnjem času novi primeri okužb zelo narasli zaradi različice delta, a imajo zelo dobro precepljenost prebivalstva, niso tako naraščale potrebe po bolnišnični obravnavi.


Tu gre za zaščito posameznikov

Zato je po besedah Beovićeve izjemno pomembno, da se do jeseni precepijo vsi, starejši od 50 let, za katere je večja verjetnost, da bo bolezen potekala huje. »Tu ne govorimo več o skupnostni imunosti, ampak o zaščiti vsakega posameznika,«je dodala.
Ker gre za zelo kužno različico virusa, so nevarni že bolj bežni stiki med ljudmi, kot pa je veljalo denimo pri prvi različici novega koronavirusa, ki je v začetku leta 2020 prišel iz Kitajske. Medtem pa podatki o tem, ali je bolezen nevarnejša, če jo povzroča delta, niso povsem enotni. Britanski podatki kažejo na to, da je smrtnost manjša, a je v Veliki Britaniji cepljenih skoraj 100 odstotkov tistih, pri katerih se pričakuje težji potek, je pojasnila Beovićeva. Medtem pa podatki iz ZDA kažejo, da covid 19, ki ga povzroči delta, poteka huje kot pri alfi.


Mladi niso 100-odstotno zaščiteni

V vsakem primeru pa je različica veliko bolj kužna, zato je večja verjetnost, da bodo necepljeni zboleli in bodo imeli hujši potek, če imajo dejavnike tveganja, predvsem če so starejši, pravi Beovićeva. Po njenem tudi mladi niso 100-odstotno zaščiteni zaradi svoje zdrave imunosti.


Že cepljeni so lahko prenašalci

Beovićeva je potrdila, da so lahko tudi cepljeni proti covidu19 prenašalci novega koronavirusa, saj nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito. Izraelski podatki kažejo, da zaščita proti delti počasi upada, še vedno pa da cepljenje ščiti pred hujšim potekom bolezni. Raziskave kažejo, da okuženi cepljeni prenašajo bolezen na druge enako kot necepljeni, edina razlika je krajši čas izločanja virusa, kar prispeva, da se virus nekoliko počasneje širi. »Ko pa je nekdo kužen, je primerljivo med cepljenimi in necepljenimi,« je povedala.
image_alt
Katastrofa na vidiku? To se ni zgodilo že od maja

V bolnišnicah v Sloveniji sicer med bolniki, ki jih zdravijo zaradi covida 19, po trditvah Beovičeve izrazito prevladujejo necepljeni. Vsi cepljeni, ki so jih v tem času zaradi covida 19 hospitalizirali, pa da so imeli imunske motnje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije