PIRAN

Benetke imajo angela, Piran pa princesko

Objavljeno 18. julij 2018 11.11 | Posodobljeno 18. julij 2018 11.11 | Piše: Janez Mužič

Z obujanjem legend, kakršna je tista o svetem Juriju in zmaju, vabijo turiste.

Princesko je na trdnih tleh pričakal princ. FOTO: Janez Mužič
Piranski spektakel, ki ga imenujejo Spust princeske, navdušuje in očitno postaja tradicionalen. Dokazuje, da se lahko z dobro idejo oziroma zgodbo, veliko dobre volje in dokaj skromnimi sredstvi pripravi privlačen turistični dogodek ter napolni Piran oziroma njegov Tartinijev trg.

image
Po dobrih 150 m dolgi vrvi se je popeljala 60 metrov niže.

Pobudo za prvi spektakularni Spust princeske, ki so ga izvedli leta 2013, je dal Mojmir Kovač iz portoroškega društva ŠKID Jaz sem najboljši. Brez dlake na jeziku okrca tudi portoroški turizem, ki da ne zna promovirati kraja z lokalnimi zgodbami. Tudi tokrat je že s četrtim Spustom princeske prepričljivo dokazal, kako se lahko z obujanjem legend in skromnimi sredstvi pritegne goste ter jim ponudi kaj več. Pirančani se že od nekdaj radi zgledujejo po Benetkah, celo zvonik cerkve sv. Jurija je pomanjšana kopija zvonika beneške cerkve sv. Marka.

image
Še zadnji pogled v globino pred odrivom

»Zamisel je nastala po vzoru Benetk, kjer v sklopu pustnega karnevala podobno spustijo angela z zvonika cerkve sv. Marka na Trg sv. Marka, ki vsako leto privabi na deset tisoče obiskovalcev. Mi z našim spustom proslavljamo obletnico čudeža, ko je v noči na 21. julij 1343 sv. Jurij, zavetnik Pirana, rešil mesto, Pirančane, njihove barke in pridelke pred bližajočim se uničujočim neurjem. Od tega čudeža te dni mineva 675 let,« je povedal Kovač.

image
Mojmir Kovač: »Benetke imajo angela, Pirančani pa princesko, ki jo je pred zmajem rešil naš zaščitnik sv. Jurij.« FOTO: Janez Mužič

Pirančani so za svojo junakinjo izbrali princesko. Po legendi jo je sveti Jurij, ki naj bi bil rimski vojščak, rešil pred zmajem. Pogumna princeska, ki se je spustila z zvonika cerkve sv. Jurija na Tartinijev trg, je bila letos 19-letna maturantka in odlična športnica Urška Kveder. Izbrali so jo med številnimi dekleti, ki so se javila na razpis. V pripravah na spust sta jo čakala trening spusta v Bovcu na tamkajšnji zip line progi in tudi pomerjanje zanjo narejene obleke. Uprizorili so tudi kronanje princeske s pravo srebrno krono, ki jo je izdelal piranski mojster filigrana, na zvonik pa so obesili kar 20-metrsko zastavo. Tudi sicer je bila letošnja prireditev tesno povezana s srednjeveško podobo Pirana.

»S spustom praznujemo obletnico čudeža, ko je sv. Jurij rešil mesto in Pirančane pred uničujočim neurjem.

Za to so poskrbeli atraktivni bobnarji in metalci zastav iz italijanske Palmanove in Conegliana. Poleg tega so v mestnem arhivu izbrskali papeško bulo, ki jo je leta 1346 papež Klement poslal Pirančanom, in v njej risbo, na kateri sta upodobljena princeska in sv. Jurij, ki s sulico drži zmaja. Iz slike so vzeli princesko ter ji dodali obrise piranske cerkve in zvonika, nastalo podobo pa natisnili na zastavo v barvah piranske zastave in jo poimenovali princeskina zastava.

image
Pogumno 19-letno Urško Kveder so po razpisu izbrali s spletnim glasovanjem. FOTO: Janez Mužič

Spust se je začel malo po 22. uri, ko je princ na trgu z občinstvom izvedel nekaj motivacijskih plesov za njegovo princesko Urško. Nato je ugasnila javna razsvetljava in reflektorji so ob vznemirljivi glasbi z ozvočenja, ki jo je za to priložnost izbral Sašo Fajon, osvetlili princesko na zvoniku. Spuščala se je kar pet minut in nato pristala v objemu svojega princa Aleksa Lavriča Petriča.

image
Za varen spust so poskrbeli člani Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije. FOTO: Janez Mužič

»To je fenomenalen občutek, ob katerem sem brez besed. Hvala vsem, ki ste me prišli spodbujat. Nepozabna izkušnja bo v mojem spominu za večno,« je na trdnih tleh povedala princeska. Za varen spust se lahko zahvali članom Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije, ki so poskrbeli za namestitev prečnice oziroma za tako dolg javen in atraktiven spust po vrvi pri nas. Piranski spektakel je vsekakor navdušil in dokazal, da se lahko z dobro idejo in s komaj kakih 10.000 evri, kolikor je dogodek stal, napolni Piran. Pri izvedbi sta poleg občine sodelovala še Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran in Avditorij Portorož.
Deli s prijatelji