POGONSKA GORIVA

Bencin in dizel od jutri cenejša: poglejte, kakšne cene bodo do 18. julija

Pogonska goriva zunaj avtocest bodo s torkom nekoliko cenejša.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest se bodo opolnoči nekoliko znižale: cena dizelskega goriva za štiri cente na 1,808 evra na liter, za liter 95-oktanskega bencina pa bo treba odšteti 1,723 evra oz. 3,2 centa manj. Na avtocestnem križu trgovci cene medtem oblikujejo prosto. Omenjene cene zunaj avtocest bodo veljale od torka do ponedeljka, 18. julija, so še sporočili z gospodarskega ministrstva.

Skladno z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 98-oktanskega bencina.

image_alt
Kaj nas v torek čaka na bencinskih servisih? Cene se bodo spremenile

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

image_alt
Bralec Igor šokiran: plačal cestnino, nato pa dobil dva tisoč evrov kazni

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oz. jih trgovci določajo sami. A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. Trgovci so skladno z vladnim pričakovanja prilagodili tudi marže.

Danes je treba na Petrolovih bencinskih servisih ob avtocestah za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,851 evra, za dizel pa 1,895 evra. Na bencinskih servisih OMV Slovenija ob avtocestah liter 95-oktanskega bencina stane 1,944 evra, liter dizla pa 2,024 evra.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas