Beli vrhovi, pisane nižine: pri nabiranju čemaža pa previdno

Travniki so ozeleneli, v polnem razcvetu so spomladanske cvetlice; v toplih dnevih se pokažejo rumeni metuljčki.
Fotografija: Zelene doline bodo še bolj zelene, mavrične barve cvetlic bodo postajale bolj intenzivne.
Odpri galerijo
Zelene doline bodo še bolj zelene, mavrične barve cvetlic bodo postajale bolj intenzivne.

Jutra so hladna, dnevne temperature pa počasi lezejo navzgor. Dež je namočil tla in travniki so ozeleneli, v polnem razcvetu so tudi spomladanske cvetlice. Na travnikih kraljujejo zvončki, v vlažnejših predelih belino ponuja veliki zvonček, ki ga imenujemo tudi kronica ali norica (Leucojum vernum). Ob gozdnih poteh poleg teloha iz listja iz zemlje že kukajo pasji zob in jetrnik, trobentice, žafran in lapuh. V vlagi in toploti je na mokrih rastiščih na dan pokukal tudi čemaž. Marsikdo si bo lahko poleg regrata privoščil prvi čemažev pesto. Pri tem je treba poudariti, da je pri nabiranju potrebna previdnost, saj ga nepoznavalci lahko zamenjajo s strupeno šmarnico.


V drugi dekadi marca se bodo ob prehodu toplega anticiklona temperature zraka dvignile že skoraj do 20 °C. To bo zelene doline še bolj ozelenilo, mavrične barve cvetlic pa bodo postajale vse bolj intenzivne.

Rumeni metuljčki

Višje dnevne temperature prebujajo sadno drevje, a obdobje možnih prodorov hladnega zraka še ni mimo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Višje dnevne temperature prebujajo sadno drevje, a obdobje možnih prodorov hladnega zraka še ni mimo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Ko se temperature zraka dvignejo nad 12 °C, se v toplih dnevih prvi pokažejo rumeni metuljčki, citrončki (Gonepteryx rhamni). To je velik metulj z značilno zašiljenimi konicami kril. Zaradi njih v mirovanju z zaprtimi krili spominja na suh list. Odrasli se izležejo konec junija in so aktivni do julija. Nato preidejo v fazo mirovanja in spet letajo jeseni. Prezimijo v razpokah, pod listjem, v duplinah kot odrasli metulji. Samec ima krila limonine barve, krila samice pa so bledo rumeno zelenkasta. Enotno so obarvana, le sredi sprednjih in zadnjih kril imajo oranžno pego. Trup je poraščen z dolgimi belosivimi dlačicami, barva na trebušni strani trupa in nog se ujema z barvo kril. Citrončki letajo od morja do višjeležečih območij, kjer uspevajo rastline.

Marelice cvetijo

Na toplih legah Primorske, Dolenjske in na severovzhodu Slovenije so konec februarja, skoraj mesec prezgodaj, opazili prve cvetove marelic. Cvetovi se odpirajo tudi drugod po Sloveniji. Temperature čez dan prebujajo sadno drevje, obdobje možnih prodorov hladnega zraka pa še ni mimo. To je tudi čas škropljenja proti cvetni moniliji. Kmetijske svetovalne službe priporočajo, da je v fenološki fazi začetka cvetenja marelic oziroma ko bo odprtih 10 odstotkov cvetov v primeru padavin treba opraviti prvo škropljenje proti cvetni moniliji. Drugo škropljenje opravimo, ko bodo začeli odpadati prvi venčni listi.

Krmni grah in bob

Talne in vremenske razmere so letos omogočale zelo zgodnjo setev jarih žit. Možno je bilo izvesti tudi setev jarega krmnega graha in boba, ki ju sejemo za raznolikost kolobarja. Krmni grah sejemo v čistem posevku. Zori v istem času kot ozimna žita in daje dobro močno beljakovinsko krmo za živali. Zanj niso primerna težka, slabo odcedna tla, saj tam posevek porumeni. Sejemo ga zgodaj februarja v slovenski Istri in na Goriškem, nekoliko pozneje na srednje težkih hladnejših tleh v Vipavski dolini, drugod pa čim prej do druge dekade marca.


Prvi, ki gre v tla na vrtovih, je bob, ki je enoletna rastlina; ker spada med metuljnice, tla zalaga z dušikom. Znan je že več kot 6000 let pred našim štetjem predvsem v mediteranskem svetu, od koder se je razširil po svetu. Zgodnejša setev daje boljše pridelke. Rastline se do prvih toplih dni dovolj utrdijo, da lažje prenesejo napade različnih škodljivcev; predvsem zaradi naleta uši v spomladanski dobi lahko veliko rastlin propade. Na grede ga sejemo februarja ali najpozneje v prvi polovici marca, saj ima rad hladna tla in dnevna nihanja temperature. Sadike na gredo presadimo konec marca, in sicer na prazna mesta, kjer ni uspešno kalil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije