Britanci o Sloveniji: strogost se je izplačala

Znanstveniki ugotavljajo, da cepivo proti tuberkulozi ščiti tudi proti nekaterim drugim nalezljivim boleznim.
Fotografija: Slovenija je kot prva evropska država razglasila konec epidemije. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Slovenija je kot prva evropska država razglasila konec epidemije. FOTO: Leon Vidic, Delo

Sedem držav na Balkanu je kljub relativni bližini Italije, evropskega epicentra izbruha novega koronavirusa, in slabšim zdravstvenim sistemom relativno dobro prestale pandemijo virusa. Hrvaška, BiH, Srbija, Severna Makedonija, Bolgarija in Romunija imajo skupaj 22 milijonov prebivalcev ter le 21.145 potrjenih primerov okužbe in 775 smrti.
 
Strokovnjaki so ugotovili, da ima teh sedem držav med drugim skupno obvezno cepljenje proti tuberkulozi s cepivom BCG. Znanstvenike že več let zanima, zakaj cepivo Bacillus Calmette-Guérin (BCG) krepi imuniteto tudi proti drugim nalezljivim boleznim. »Ljudje, ki so bili cepljeni proti tuberkulozi, so imeli šibkejše simptome covida 19. To so le domneve, še vedno ni dovolj dokazov, a se zdi, da so imele države, kjer je visoka precepljenost z BCG, lažjo izkušnjo s covidom 19,« meni vodilni srbski epidemiolog Predrag Kon.

Ščiti le kratek čas 

Velika Britanija in večji del celinske Evrope – tudi Slovenija – sta cepljenje proti tuberkulozi opustila v prvem desetletju tega tisočletja, nikoli pa tega cepljenja niso izvajali v ZDA in Italiji. V Jugoslaviji in državah, ki so nastale z njenim razpadom, so vztrajali pri visoki precepljenosti. Do leta 2005 je bilo v Sloveniji cepljenje proti tuberkulozi obvezno za vse novorojenčke. Cepljenje je bilo potrebno v prvem letu starosti z enim odmerkom cepiva BCG. Leta 2005 je bilo obvezno cepljenje zaradi malo tuberkuloznih bolnikov v Sloveniji ukinjeno. Cepljenje je še vedno obvezno le za novorojenčke mater, ki so v nosečnosti ali med porodom prebolevale aktivno tuberkulozo, in za novorojenčke iz družin, ki so se v zadnjih petih letih pred rojstvom novorojenčka preselile iz držav z visoko incidenco tuberkuloze. Za druge novorojence oz. otroke do prvega leta starosti je na željo staršev cepljenje samoplačniško.
 
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da za zdaj ni trdnih dokazov, da cepivo zares varuje pred covidom 19. nekateri znanstveniki pa opozarjajo, da cepivo proti tuberkulozi posameznika pred drugimi boleznimi ščiti le kratek čas in ne vse življenje. Kljub temu na Nizozemskem in v Avstraliji testirajo učinke BCG na covid 19, rezultati pa naj bi bili znani čez tri do šest mesecev.

Cepljenje proti tuberkulozi v Sloveniji od leta 2005 ni več splošno obvezno. FOTO: Voranc Vogel
Cepljenje proti tuberkulozi v Sloveniji od leta 2005 ni več splošno obvezno. FOTO: Voranc Vogel
 

Britanski The Times poleg cepljenja proti tuberkulozi navaja še druge lastnosti, ki so jih po Jugoslaviji podedovale njene naslednice; te države imajo kulturne in politične atribute, ki so oblikovali odgovor na krizo, predvsem centralizirane zdravstvene sisteme in vlade, ki so pripravljene okrniti državljanske svoboščine za splošno dobro. Srbija, BiH in Severna Makedonija so uvedle policijsko uro, starejšim od 65 let pa prepovedale, da zapuščajo sovje domove. The Times omenja, da je Črna gora zaprla celotno občino, Kosovo in Hrvaška sta ohromila gospodarstvo in omejila potovanje znotraj svojih meja, Slovenija pa je uvedla obvezno nošenje mask in rokavic v vseh javnih zaprtih prostorih. »Videli smo, da se je hitrost širjenja okužbe upočasnila. Naše bolnišnice so stare in nimamo veliko oddelkov za intenzivno nego, imamo pa edinstveni javnozdravstveni sitem, ki je večinoma v lasti države, kar nam je olajšalo organizacijo,« citirajo slovensko epidemiologinjo Bojano Beović.

Pred zahodno Evropo 

Kaže, da se je slovenska strogost izplačala. To je država, tako piše The Times, ki meji na Italijo in več kot petina njenega prebivalstva je starejša od  65 let. Virus je najprej prizadel dva domova za ostarele, 14. maja pa je Slovenija postala prva evropska država, ki je razglasila konec epidemije in je do danes zabeležila 1473 primerov in 108 smrti.
 
Balkanske države so daleč pred zahodno Evropo na poti proti normalnosti. Večina podjetij dela, omejitve se ukinjajo, države odpirajo svoje meje in vabijo tuje turiste. To pa skrbi epidemiologe, ki drugi val okužb napovedujejo za jesen. Testiranje protiteles v Sloveniji je pokazalo, da so imeli le trije odstotki populacije virus in so imuni, BCG pa ni čarobna palička, tudi če bi se pokazalo, da je to cepivo učinkovito proti covidu 19, zaključuje The Times.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije