Babice porajajo v skafandrih

V ljubljanski porodnišnici izredne razmere. Dve okuženi mamici že odpustili, čakajo še porod tretje.
Fotografija: Na intenzivni negi je bilo včeraj 34 bolnikov. FOTOGRAFIJI: UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Na intenzivni negi je bilo včeraj 34 bolnikov. FOTOGRAFIJI: UKC Ljubljana

Med skupno 1124 ljudmi, ki so okuženi z novim koronavirusom, so na žalost tudi nosečnice. Prejšnji vikend sta v ljubljanski porodnišnici rodili dve takšni porodnici. Trenutno je tam še ena, pričakujejo pa jih še več in so nanje pripravljeni. »Tak porod je bolj kompliciran zaradi zaščitne opreme, ki jo morata nositi babica in zdravnik,« je razložil predstojnik Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek, ki si želi, da bi porodnišnica namesto izposojene imela svojo opremo.

V sredo so potrdili okužbo še pri 33 ljudeh, število smrtnih primerov se je povečalo za tri, skupaj je umrlo 43 ljudi.
V sredo so potrdili okužbo še pri 33 ljudeh, število smrtnih primerov se je povečalo za tri, skupaj je umrlo 43 ljudi.

Kljub delu v spremenjenih okoliščinah se trudijo, da tudi porod okuženih porodnic poteka čim bolj naravno. Kavšek je zatrdil, da sta oba poroda potekala brez zapletov. Prvo mamo, ki je rodila v petek, so odpustili v nedeljo, drugo so odpustili včeraj. Obe mami in otroka se počutijo dobro. Za okužbo porodnic so v porodnišnici vedeli, zato so se lahko pripravili. Zagotovili so poseben prostor, babice in zdravnike pa opremili z zaščitno opremo. Dojenček po porodu ostane z mamo, ki ji pojasnijo zaščitne ukrepe. »Tudi dojenje se svetuje v takem primeru. Za zdaj so izkušnje dobre in tudi večina strokovne literature svetuje tak način obravnave,« je pojasnil Kavšek. Mama virus sicer lahko prenese na otroka, a je z zaščitnimi ukrepi ta verjetnost majhna, je poudaril.

O rahljanju ukrepov v torek

Kot že rečeno se je skupno število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 1124. V sredo so potrdili okužbo še pri 33 ljudeh, število smrtnih primerov se je povečalo za tri, skupaj je umrlo 43 ljudi. Kot je pojasnil uradni govorec vlade Jelko Kacin, se je v sredo število okuženih zdravstvenih delavcev povečalo na 208, število okuženih zaposlenih v domovih za starejše občane na 72, število okuženih oskrbovancev v domovih za starejše občane pa na 225. V teh treh skupinah je skupaj okuženih 505 ljudi. Vlada bo o tem, ali in kako bo zrahljala nekatere omejitvene ukrepe, odločala v torek.


Takrat bo pretehtala, ali je trend morebitnega upadanja števila novih bolnikov v bolnišnicah zadosten argument za sprostitev nekaterih gospodarskih dejavnosti. Med možnimi je podpredsednik vlade in gospodarski minister Zdravko Počivalšek v sredo naštel vulkanizerje, servise, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehnične trgovine. Točnega datuma, kdaj bi lahko počasi stekel tudi javni promet, seveda z določenimi omejitvami, pa Kacin še ni znal povedati, saj vlada o tem še ni odločala.

En prenos na zaposlenega

Vsi umrli s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bili starejši od 60 let in s pridruženimi boleznimi, pa je pojasnila Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Prisotnost novega koronavirusa so dokazali pri 33 zaposlenih, večina se je okužila v domačem okolju.

Kdaj bo spet stekel mestni promet, še ni znano. Bodo pa potniki lahko v avtobuse vstopali le skozi srednja vrata. FOTO: Jože Suhadolnik
Kdaj bo spet stekel mestni promet, še ni znano. Bodo pa potniki lahko v avtobuse vstopali le skozi srednja vrata. FOTO: Jože Suhadolnik

Po doslej znanih podatkih naj bi se okužba samo v enem primeru prenesla z bolnika na zaposlenega, je pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Medtem pa iz Šmarja pri Jelšah prihajajo dobre novice. V sredo je število okuženih stanovalcev in zaposlenih ostalo na torkovi ravni, to je pri 137.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije