ŠC POHORJE

Avtobusarji rešujejo smučarsko Pohorje

Objavljeno 10. november 2014 15.11 | Posodobljeno 10. november 2014 15.12 | Piše: Drago Perko

Izvedba Zlate lisice ni v nevarnosti, novi najemniki žičniškega sistema na Pohorju so zavihali rokave.

ŠC Pohorje je šel v stečaj, več kot 50 zaposlenih je izgubilo službo. Foto: Tadej Regent/Delo

»Bomo letos sploh smučali na Pohorju?« je tisto, kar poleg izvrstnih predstav nogometašev Maribora zaposluje misli Mariborčank in Mariborčanov. V tem hipu kaže, da razloga za preplah ni, smučanje naj bi bilo odvisno le še od vremena. Vsem pa je bolj ali manj jasno, da bo treba sneg tudi narediti.

Minus štiri

Športni center Pohorje je pred slabim mesecem podpisal kapitulacijo, podjetje je zaradi slabega poslovanja pristalo v stečaju. Leto 2013 so končali s skoraj 4,2 milijona minusa, leto poprej so ga imeli 3,1 milijona. Direktorica podjetja Barbara Vtič Vraničar je zatrdila, da so zadnje tri mesece iskali rešitev, a neuspešno. Opozorila je, da bi za preživetje potrebovali dodaten denarni vložek, ponudbe potencialnih vlagateljev pa niso bile resne.

Občina se je zavedala, da si ne sme dovoliti blamaže, zato ji je uspelo najti podjetje, ki bo zagotovilo zimsko sezono. Predvideno je, da mariborsko občinsko podjetje Marprom (Mariborski mestni potniški promet) po propadu Športnega centra Pohorje prevzame upravljanje celotnega žičniškega sistema na Pohorju. To je potrdil tudi stečajni upravitelj Drago Dubrovski, čakajo še na zeleno luč z občine. »O vsem vas bomo natančno obvestili v ponedeljek,« so nam zagotovili v podjetju Marprom, na katero smo se obrnili za dodatna pojasnila, kako se bodo lotili smučarske zgodbe na Pohorju.

Občinski interes

V ŠC Pohorje je izgubilo službo več kot 50 delavcev, večina naj bi v prihodnjih dneh dobila nove pogodbe o zaposlitvi, Marprom pa naj bi na Pohorje poslal tudi nekaj svojih kadrov. Direktor podjetja Bernard Majhenič verjame v uspešno izpeljavo letošnje sezone. Denar za prevzem žičnic je pripravljen, to jih bo stalo okoli 200.000 evrov, na voljo naj bi bilo še četrt milijona.

»Podpiramo vsak dogovor, ki zagotavlja, da bo letošnja zimska sezona na Pohorju potekala s čim manj motnjami in omejitvami, saj gre za ključni del mariborske ter regijske turistične ponudbe,« so povedali na občini. Ob pomoči Marproma naj bi neposredno nadzorovali in poskrbeli, da ne bo spet razsipništva in polnjenja zasebnih žepov.

Interes občine pri reševanju pohorske vzpenjače je razumljiv tudi zaradi finančne kazni, ki ji grozi. Vsaj do konca letošnjega koledarskega leta ne sme dati upravljanja iz svojih rok; k temu so se namreč zavezali, ko so za gradnjo pohorske vzpenjače prejeli 4,6 milijona evrov evropskih sredstev. Po črnem scenariju občini grozi vračilo omenjenih sredstev.

Lisica na varnem

Pohorje bo 21. in 22. februarja 2015 gostilo že 51. Zlato lisico. Generalni sekretar organizatorja Srečko Vilar trdi, da razloga za preplah ni. »Organizacijski komite tekmovanja je v okviru Smučarskega kluba Branik, ki je povsem ločen od delovanja športnega centra. Ta je svoj gospodarski subjekt,« pravi in potrdi, da je bila komisija Mednarodne smučarske zveze na obisku že junija. Dobra novica je še, da so dogovorjeni televizijski prenosi tekem ter uvrstitev Zlate lisice na koledar tekem do zime 2018/19. Niti Vilar pa ne skriva upanja, da se razplete gordijski vozel okoli upravljanja naprav na Pohorju.

Deli s prijatelji