ASTRONOMSKI POJAVI 2022

Astronomski dogodki v letu 2022: nočni spektakli, ki ji ne smete zamuditi

Čarovnija, ki jo bodo pričarali astronomski dogodki letos, bo zagotovo vredna vašega časa.
Fotografija: Kateri so astronomski dogodki v 2022, ki jih ne smete zamuditi? FOTO: va103, Getty Images
Odpri galerijo
Kateri so astronomski dogodki v 2022, ki jih ne smete zamuditi? FOTO: va103, Getty Images

Astronomski dogodki v 2022 (astronomski pojavi 2022) bodo pripravili pravo bleščečo predstavo. Kaj vse se bo dogajalo na nočnem nebu? Od meteorskih rojev, poravnanih planetov, do mrkov – vse to vas čaka v letošnjem letu.

Trio planetov, konec marca 2022

Po relativno mirnem začetku leta 2022 z vidika astronomskega dogajanja, se bodo proti koncu marca na jutranjem nebu zbrali trije planeti. Mars, Saturn in Venera si bodo v zadnjih dveh tednih marca pred sončnim vzhodom izjemno blizu. Tako blizu, da bodo v vidnem polju nekaterih teleskopov in daljnogledov.

V aprilu (4. in 5. april) bomo lahko podoben prizor opazovali z Marsom in Saturnom, ki se bosta skoraj prekrivala, medtem ko bo Venera sijala v njuni bližini.

Meteorski roj Liridov, od 21. do 22. aprila

Liridi bodo med 21. in 22. aprilom dosegli vrhunec. Na uro bomo lahko opazili 15 utrinkov. Manj kot dva tedna pozneje bo sledil meteorski roj Eta Akvaridov, ki lahko v noči s 4. na 5. maj ponudi med 20 in 40 utrinkov na uro.

Črna luna, 30. april

Tretji večji astronomski dogodek v 2022 je edini, ki ga ne bo mogoče videti niti s pomočjo teleskopa. Aprilske črne lune ne bo mogoče opazovati, saj bo osvetljena stran Lune obrnjena stran od Zemlje. Bo pa to zelo dober čas za opazovanje zvezd, saj Luna nočnega neba ne bo 'motila' s svojo svetlobo.

Popoln Lunin mrk, s 15. na 16. maj

Luna bo v noči s 15. na 16. maj prehajala skozi Zemljino senco. Pri nas bo mrk jutranji in bo viden. Popolna faza Luninega mrka bo ob 5. ur in 29 minut. Drugega dela mrka z našega dela sveta ne bomo videli, saj bo Luna že pod obzorjem.

Superluna, 14. junij

Astronomski dogodki v 2022 bodo postregli tudi s triom superlun, prva pa bo zažarela sredi junija. Superlune se pojavijo, ko je polna Luna blizu perigeja ali točke v lunini orbiti, ki je najbližje Zemlji. Rezultat je polna Luna, ki je nekoliko večja in svetlejša od drugih, čeprav je razliko težko opaziti.

Junijski superluni bosta sledili še dve superluni, 13. julija in 12. avgusta.

Astronomski dogodki v 2022 bodo postregli s tremi superlunami. FOTO: m-gucci, Getty Images
Astronomski dogodki v 2022 bodo postregli s tremi superlunami. FOTO: m-gucci, Getty Images

Poravnani planeti, 24. junij

Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn bodo dovolj svetli, da jih bo mogoče videti s prostim očesom. Redek pojavi bomo lahko opazovali tik pred sončnim vzhodom 24. junija na vzhodnem nebu. S planeti, ki sijejo med Venero in Marsom, se bo poravnala tudi Luna.

Meteorski roj Perzeidov, od 12. do 13. avgusta

Med najbolj priljubljenimi astronomskimi dogodki v 2022 bo zagotovo meteorski roj Perzeidov, ki doseže vrhunec v avgustovskih nočeh. Bo pa imel letos dogodek tudi nekaj konkurence. Na nebu bo namreč svetla superluna. V idealnih razmerah lahko Perzeidi pripravijo bleščečo predstavo s 50 do 100 utrinki na uro, vendar pa bi se lahko utrinki zaradi svetlobe superlune letos prepolovili..

Orionidi dosežejo vrhunec dva meseca pozneje in čeprav so manj aktivni kot Perzeidi, bi jih bilo vredno opazovati, saj jih ne bo motila Luna. Opazovalci neba bodo v Orionidih uživali v noči z 20. na 21. oktober, prešteli pa bi lahko okoli 20 utrinkov na uro.

Delni Sončev mrk, 25. oktober

Delni sončev mrk bomo lahko opazovali tudi pri nas. Delna faza mrka se bo začela ob 11. uri in 18. minut, konec mrka bo ob 13. uri in 24 minut. Ali ga bomo lahko zares videli, še ni jasno, saj smo oktobra velikokrat priča oblačnim dnem. Če ga boste želeli opazovati, je še najbolje, da se odpeljete proti severu, kjer bo tudi magnituda mrka večja.

Popoln Lunin mrk, 8. november

Drugi in zadnji popolni Lunin mrk leta 2022 se bo zgodil pred sončnim vzhodom 8. novembra. Pri nas ta pojav na žalost ne bo viden.

Marsova opozicija, 8. december

Eden najbližjih sosedov Zemlje bo v drugi polovici leta 2022 postala viden na nočnem nebu, največ svetlobe bo oddajal v začetku decembra, ko bo dosegel opozicijo. Posledično bo viden vso noč in sijal bo močneje kot večina zvezd na nebu.

Meteorski roj Geminidov, od 13. do 14. decembra

Eden bolj pričakovanih meteorskih rojev bo tudi eden od zadnjih astronomskih dogodkov v 2022. V idealnih razmerah lahko Geminidi ponudijo več kot 100 utrinkov na uro, vendar bo tudi tokrat ponagajala skoraj polna Luna. Najboljši čas za ogled letošnjega nočnega spektakla bo med 22. in 23. uro. Meteorski roj bo sicer aktiven skozi vso noč, utrinki pa bodo vidni predvsem na temnejših območjih neba, kjer Lune ne bo na vidiku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije