BIOGRAFIJA

Arsenovič: od tenisača in gostinca do župana

Vse, česar niste vedeli o novem mariborskem županu Saši Arsenoviču ...
Fotografija: Saša Arsenovič. FOTO: Marko Pigac
Odpri galerijo
Saša Arsenovič. FOTO: Marko Pigac

Podjetnik Saša Arsenovič, ki je postavil na noge več gostinskih zgodb v središču Maribora, je uspešno zajadral v politične vode. Dvainpetdesetletni nekdanji teniški igralec je kot kandidat SMC na letošnjih volitvah premagal naprej vseh 18 drugih kandidatov za župana Maribora, v drugem krogu pa še nekdanjega župana Franca Kanglerja.

Za kandidaturo se je odločil v zadnjem hipu

H kandidaturi ga je kot uspešnega poslovneža brez politične preteklosti nagovarjalo več strank, po prigovarjanju skupine znanih Mariborčanov na čelu s pesnikom Andrejem Brvarjem pa je letos le privolil v vstop v politiko. Medtem ko se je pred tem na letošnjih volitvah pričakovalo predvsem ponovni spopad nekdanjega in aktualnega župana Franca Kanglerja in Andreja Fištravca, so si številni volivci ob pojavu Arsenoviča oddahnili, da je za prihodnost mesta mogoča tudi tretja možnost.


V volilno tekmo se je vključil v zadnjem trenutku in že v nekaj dneh zbral zadostno število podpisov občanov. A pol ure pred iztekom roka za oddajo kandidatur je presenetil, ko je njegovo župansko kandidaturo vložila stranka SMC.

Domnevno enemu od natakarjev odgriznil del prsta

Njegova uradna razlaga je bila, da bo tako v primeru izvolitve za župana lažje sodeloval z državo in črpal sredstva EU, a je bil to tudi prvi znak, da ni vešč političnih igric. Okorno je deloval tudi v besednih dvobojih s politično bolj izkušenimi tekmeci. Ti so ga med drugim poskušali dotolči z različnimi obtožbami, kot sta domnevno plačevanje delavcev na črno in prezadolženost, najbolj nenavadno pa je bilo obujanje zgodbe izpred 20 let, ko naj bi enemu od natakarjev odgriznil del prsta.


Številni so se tudi spraševali, kako mu bo uspelo zasebne posle v mestu razmejiti od javnih. Kot je dejal, bo v primeru izvolitve ostal lastnik svojega podjetja Galerija Gosposka, medtem ko bo njegovo upravljanje predal dosedanji ekipi, sam pa se povsem posvetil županovanju.

Napoveduje številne projekte

Kljub verbalni nerodnosti na prvih javnih političnih nastopih mu je očitno uspelo ohraniti zaupanje volivcev, saj so mu ti na volitvah ponudili priložnost, da pokaže, kaj zna, še na ravni mesta. V prvem krogu je zbral dobrih 38 odstotkov glasov, v drugem krogu, ko mu je nasproti stal nekdanji župan Kangler (NLS), pa 57,9 odstotka.

Pravi, da mora biti občina predvsem odličen servis za občane, da bodo lahko ti v njem uresničevali svoje ideje. Mesto namerava najprej temeljito očistiti, nato pa med drugim napoveduje vzpostavitev notranjega prometnega obroča, izgradnjo garažne hiše pod Glavnim trgom in nove brvi čez Dravo, revitalizacijo industrijskih con Melje, Studenci in Tezno ter tesnejše povezovanje z univerzo. »Žalosten sem, ko gledam vse te potenciale mesta, zadnjih 12 let pa samo jokamo. Kandidiram zato, da to spremenimo in občanom zagotovimo boljšo kakovost življenja,« je dejal na enem od volilnih soočenj.

V nasprotju s Kanglerjem, ki je nagovarjal predvsem »male ljudi« na obrobju, Arsenovič pooseblja bolj meščanski del prebivalstva. To je bil tudi eden od očitkov na njegov račun v volilni kampanji, češ da Maribor ni samo center mesta.

Široka podpora

Dejansko, kot je pojasnil, ni imel časa, da bi zbral kandidate svoje (neodvisne) liste Arsenovič za Maribor za svete mestnih četrti in krajevnih skupnosti, je pa na volitvah nastopil s svojo listo kandidatov za mestni svet, ki bo v novem sestavu zasedla največ sedežev. Med njimi so sami novi obrazi v mariborski politiki, med drugim arhitekt Gregor Reichenberg in prometni inženir Samo Peter Medved. V njegovi ožji ekipi med drugim delujejo še ravnatelj Druge gimnazije Ivan Lorenčič, kulturna delavka Zora A. Jurič in ekonomist Aljaž Bratina.

Poleg svojih 11 glasov ima Arsenovič v 45-članskem mestnem svetu še podporo treh mestnih svetnikov SMC, prav tako pa še nekaterih drugih strank. Pred drugim krogom volitev so namreč njegovo župansko kandidaturo podprli še Lista kolesarjev in pešcev, Desus, SD, Lista Melite Petelin, Lista mladih. Povezujemo in Stranka mladih – Zeleni Evrope, ki imajo v mestnem svetu skupaj devet glasov.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije