REKORDNI NALIV

Apokaliptično v Ljubljani: mesto potopljeno, to se zgodi enkrat na 250 let (VIDEO, FOTO)

Voda je med drugim vdrla osrednjo bolnišnico, TV Slovenijo, osnovne šole, vrtce, sodišče. V ljubljanski Drami so morali evakuirati obiskovalce in igralce.
Fotografija: Ljubljana je bila poplavljena. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Ljubljana je bila poplavljena. FOTO: Voranc Vogel, Delo

V sredo pozno popoldne se je nad državo razbesnelo neurje z močnim dežjem, ki je najprej zajelo severovzhod države, območje Beltincev, po 20. uri pa do polnoči pa predvsem območje Ljubljane. Gasilci so nudili pomoč pri črpanju meteornih voda, posredovali so skupno na 362 lokacijah, samo v Ljubljani na 328.



Meteorne vode so zalile več kot 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, gledališče, skladišča, dijaški dom in sodišče. Zaliti so bili tudi podvozi in parkirišča, ponekod celo osebna vozila.

image_alt
Huda ura v Sloveniji: zalilo stanovanja in hiše, ljudje kličejo na pomoč


Vdor vode je prekinil gledališko predstavo v dotrajani stavbi ljubljanske Drame. Ravnatelj Igor Samobor je za MMC dejal: »Voda je vdrla skozi streho in v kleti. Električna napeljava na odru je bila namočena, zaradi varnosti ljudi in igralcev smo morali vse ugasiti in zapustiti hišo. Zdaj bomo pregledali, kaj lahko sami odpravimo. Verjetno bomo morali odpovedati predstave do naslednjega tedna.« Evakuirali so okoli 300 obiskovalcev in igralcev.



Voda je skozi klet drla tudi v stavbo Televizije Slovenija na Kolodvorski. Poplavljeno je več kletnih prostorov in studijev.



Voda je vdirala tudi v osrednjo bolnišnico UKC Ljubljana.

Podvoz na Dunajski cesti poplavljen in neprevozen. FOTO: Aleksandar Lukić
Podvoz na Dunajski cesti poplavljen in neprevozen. FOTO: Aleksandar Lukić


Kot so zapisali na Arsu, je bil na Sotinskem bregu in v Ljubljani v sredo popoldne oziroma zvečer rekorden naliv. Na Sotinskem bregu je postaja izmerila 58 mm v 30 minutah in 76 mm v 60 minutah. 15-letni rekord je doslej znašal 34 oziroma 37 mm. Še huje je bilo za Bežigradom – 63 milimetrov v 30 minutah in 94 milimetrov v eni uri. To ni samo postajni rekord, temveč sodi tudi med največje izmerjene vrednosti v zgodovini Slovenije.


Naliv, ki se zgodi na 200, 300 let


»Za Bežigradom nalive merimo že več kot 70 let in doslej je bil 30-minutni rekord 49 mm (3. 9. 2005), 60-minutni pa 62 mm (11. 8. 1951). Te meritve pa so lahko obremenjene z znatno napako in 27. 8. 1971 je verjetno padlo kakih 20 % več od uradno izmerjenih 58 mm v 60 minutah,« so še zapisali na Arsu in dodali: »Ocenjena povratna doba včerajšnje največje 60-minutne višine padavin na Sotinskem bregu in v Ljubljani Bežigrad je nekaj stoletij.«



Vremenoslovec Blaž Šter je pojasnil, da je šlo izjemen vremenski dogodek. »V Ljubljani smo izmerili izjemen naliv, v eni uri je padlo skoraj 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je tudi nov rekord in ena višjih vrednosti, kar smo jih izmerili v Sloveniji, za takšen naliv. Šlo je izjemno količino padavin, ki jo le redko izmerimo. Takšen dogodek pričakujemo, da se bo zgodil enkrat na 200, 300 let,« je povedal za TV Slovenija.


Dva udara strel


Večina podvozov je bila neprevoznih. Promet je med drugim obstal pred podvozi na Celovški, Dunajski in Šmartinski cesti. Zalilo je tudi podhod Plava laguna in železniško postajo.

Podirala so se drevesa. Zabeležili so tudi dva udara strel, vendar do požarov ni prišlo.



Kolikšna je škoda na terenu, bodo pristojne službe ocenile danes.

 FOTO: Voranc Vogel, Delo
 FOTO: Voranc Vogel, Delo


Ste tudi vi opaziili kaj zanimivega. Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije