INFORMACIJSKA POOBLAŠČENKA

Odločitev o aplikaciji za prehod občin je sporna, to je blago rečeno

Tisti, ki uporabljajo aplikacijo #OstaniZdrav, so deležni privilegijev. ​Za vpogled v telefon je po mnenju informacijske pooblaščenke potreben sodni nalog.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Prišel je težko pričakovani dan, ko so odločevalci odločili in sprostili nekatere ukrepe. V nedeljo zvečer je vlada na twitterju in na svojih spletnih straneh objavila, da bo od torka dalje v štirih slovenskih regijah za uporabnike aplikacije #OstaniZdrav mogoče prehajanje občinskih meja znotraj posamezne statistične regije. To je med državljani dvignilo obilo prahu. »Očitno in grobo protiustavno,« je zapisal Andraž Teršek, ustavni pravnik na facebooku.

Mnogi se sprašujejo, kaj zdaj to pomeni in ali bodo lahko policisti kar tako pregledovali pametne telefone in preverjali, ali imajo državljani nameščeno aplikacijo. Prav tako ni jasno, kakšne možnosti imajo tisti, ki pametnega telefona nimajo.

»Ta odločitev je sporna samo blago rečeno. Jaz mislim, da ni ustavna. Gre za obveznost. Poseg v zasebnost, kar je kršitev 37. člena ustave,« je za 24ur dejal ustavni pravnik Rajko Pirnat. 

Lahko policisti zahtevajo vpogled v telefon posameznika? »To je samo ena od dimenzij neustavnosti. Če se bo nekdo znašel v prekrškovnem postopku, bo moral pokazati, ali ima aplikacijo. Da, če nekdo poseg zavrne, ga policisti ne morejo zahtevati. Vse skupaj je skregano z zdravo pametjo, ne preprečuje okužb, ne preprečuje širjenja. Zdi se, da je vlada začela sprejemati nerazumne ukrepe,« je še dodal Pirnat.

V uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik so poudarili, da mora biti uporaba aplikacije prostovoljna. Spomnili so, da je za vpogled v telefon potreben sodni nalog. 

Prostovoljnost uporabe tovrstnih aplikacij zahtevajo veljavni predpisi v Sloveniji in Evropski uniji. Takšno je tudi mnenje Evropske komisije, Sveta Evrope, Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Evropskega parlamenta. Ob sprejemanju zakonodaje je to v svojem mnenju poudarila zakonodajnopravna služba državnega zbora. Prostovoljnost uporabe oziroma nekaznovanje zaradi neuporabe sta kot pogoj določila tudi ponudnika zalednih storitev, na katerih temelji aplikacija Apple in Google, so spomnili v uradu informacijske pooblaščenke.
 

Preberite še:

To so zadnji podatki o okuženih, malo so boljši


Posledice za temeljne in ustavne pravice?

Poudarili so, da v tem trenutku ni mogoče v celoti oceniti, kako obsežne bodo posledice odloka za temeljne in ustavne pravice posameznikov, niti ni jasno, kaj odlok pomeni za varstvo osebnih podatkov. V njem namreč ni določeno, kako naj bi se nova ureditev sploh izvajala, kako naj bi posamezniki izkazovali namestitev aplikacije, kako dolgo mora biti aplikacija nameščena za izpolnjevanje pogojev iz odloka ter kako naj bi se zakonito in ustavno skladno izvajal nadzor nad izvajanjem te določbe odloka.

Spomnili so, da je za vpogled v mobilni telefon in preverjanje namestitve aplikacije potreben sodni nalog. Vprašanja varstva osebnih podatkov, za katera je pristojen informacijska pooblaščenka, so le en segment sicer bistveno širše problematike posega v različne temeljne pravice, so navedli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije