VOX POPULI

Anketa: Erjavec z zelo nizko podporo za mandatarja vlade

Večina meni, da gredo stvari v napačno smer.
Fotografija: Karl Erjavec si želi postati mandatar FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Karl Erjavec si želi postati mandatar FOTO: Blaž Samec

Da je prvak Desusa Karl Erjavec zelo primeren kandidat za predsednika morebitne levosredinske vlade, meni devet odstotkov vprašanih, medtem ko se 19 odstotkom zdi za to funkcijo zelo neprimeren, kaže anketa, ki jo je za Delo opravila agencija Mediana. Kot najprimernejšega za ta položaj so anketiranci videli Aleksandra Čeferina.

Za predsednikom Uefe Čeferinom, ki so ga anketirani ocenili kot najprimernejšega kandidata za mandatarja leve sredine, se je znašla predsednica SD Tanja Fajon. Na tretjem mestu je predsednik LMŠ Marjan Šarec, sledi pa mu ekonomist Jože P. Damijan.

Anketirani so ocenjevali tudi neprimernost posameznega kandidata za mesto mandatarja, pri čemer glede na delež odgovorov, da se jim za funkcijo zdi najmanj primeren, prednjači koordinator Levice Luka Mesec, ki mu kot nekoliko manj 'popolnoma neprimerna' sledita še Erjavec in predsednica SAB Alenka Bratušek.

Anketa je preverjala tudi stališča ljudi do ukrepov, ki jih vlada sprejema za preprečevanje koronavirusa in njegovih učinkov. Največji del anketiranih (37,5 odstotka) meni, da se vlada pri njih preveč osredotoča na zdravje, kar je v škodo gospodarstvu. Dobra četrtina (28,8 odstotka) je odgovorila, da so ukrepi uravnoteženi, medtem ko je dobra petina (23,5 odstotka) prepričana, da se ukrepi preveč osredotočajo na gospodarstvo, kar je v škodo zdravju.


Stvari gredo v napačno smer

Splošni občutki, ali gredo stvari v Sloveniji trenutno v pravo ali v napačno smer, so pri večini taki, da gredo v napačno. Tako je menilo 53,4 odstotka vprašanih. Da ima Slovenija trenutno pravo smer, je menilo 15,6 odstotka vprašanih, 24,6 odstotka vprašanih pa je bilo mnenja, da stvari ne gredo ne v pravo ne v napačno smer, preostali pa niso vedeli, kako bi se glede tega opredelili.

Javnomnenjsko anketo je Mediana opravila na vzorcu 711 oseb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije