RAZSTAVA

Anine jaslice občudujejo v Betlehemu (FOTO)

V Cerkljah razstavili 18 ročno izdelanih jaslic. Najstarejše so izpred dveh stoletij.
Fotografija: Ivan Kropivnik oblikuje glino. FOTOgrafije: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Ivan Kropivnik oblikuje glino. FOTOgrafije: Janez Kuhar

V Petrovčevi hiši v Cerkljah na Gorenjskem je na ogled tradicionalna razstava jaslic, ki jo je pripravil Zavod za Turizem Cerklje, tega vodi Tomaž Tolar. Odprta bo do 7. januarja v času uradnih ur TIC in knjižnice. Letos lahko obiskovalci občudujejo 18 ročno izdelanih jaslic iz lesa, žgane gline, testa in stirodurja. Na ogled sta tudi dve sliki Jezusovega rojstva.
Dvesto let stare jaslice Miha Robide iz Apnega
Dvesto let stare jaslice Miha Robide iz Apnega

V Galeriji Petrovčeve hiše sta med drugim svoje jaslice na ogled postavila Avgust Starovašnik iz Grada, ki predstavlja jaslice v Kočarjevi domačiji, kjer so imeli star mlin, Ivan Kropivnik z Zgornjega Brnika pa predstavlja štiri jaslice različnih velikosti, med njimi so tri iz žgane gline. Na ogled so tudi nove, večje, letos izdelane, za katere je potreboval tri mesece, ter miniaturne, postavljene v lanterni.
Marjan Vodnik iz Domžal je zvest lesu.
Marjan Vodnik iz Domžal je zvest lesu.

Darinka Kralj iz Cerkljanske Dobrave je jaslice izdelala iz belega slanega testa ter žgane gline, oboje pa so pritegnile pozornost številnih obiskovalcev. Mira Gerkman ter vnukinji Manca in Maša iz Poženika razstavljajo okraske in jaslice, žgane v les, Jožica Sodnik iz Vodic pa jaslice iz žgane gline.
 

Ustvarja z medenim testom


Otroci iz cerkljanskega vrtca Murenčki so okrasili božično-novoletno smrečico, članice Kulturno-umetniškega društva Regine pa so na ogled postavile jaslice iz perja in ličja. Darinka Kralj in Marina Marko z Zgornjega Brnika sta predstavili Jezusovo rojstvo v sliki oziroma tehniki vezenja.


V zgornjih prostorih Petrovčeve hiše so med drugim na ogled makete prepoznavnih starih zgradb in cerkva pod Krvavcem, ki jih je kakovostno izdelal Avgust Starovašnik. Med njimi lahko najdemo velesovski samostan, grad Strmol, cerkvi v Dvorjah in vasi Grad ter Jenkovo rojstno hišo v Dvorjah. Zanimiva je tudi maketa središča Cerkelj s številnimi znanimi hišami, med njimi so Borštnikova, Petrovčeva, Hribarjeva in Kernova hiša s kapelico ter spominski park.
Mira Gerkman ter vnukinji Manca in Maša iz Poženika razstavljajo okraske in jaslice, žgane v les.
Mira Gerkman ter vnukinji Manca in Maša iz Poženika razstavljajo okraske in jaslice, žgane v les.

Marjan Vodnik iz Domžal predstavlja lesene jaslice, z rezbarstvom pa se intenzivno ukvarja od upokojitve leta 2000. V tem času je svoja dela postavil na ogled na več kot 600 samostojnih in skupinskih razstavah po Sloveniji in zunaj meja. Zofka Hacin s Spodnjega Brnika se predstavlja z jaslicami iz medenega testa, Ana Korenč iz Virmaš pri Škofji Loki, ki jaslice iz gline oblikuje že 25 let, pa predstavlja dvoje zelo lepih, glinenih, slovensko verzijo rojstva v hlevu in kotne jaslice. Njene so na ogled tudi v muzeju rojstva v Betlehemu.


Miha Robida iz Apnega pod Krvavcem je za razstavo prispeval 200 let stare jaslice, ki jih je dobil za spomin od babice, zanimive pa so tudi lesene Lojzeta Gašpirca iz Stiške vasi. S prazničnimi okraski se predstavljajo članice Društva kmečkih žena Gorenjski nagelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije