NA KOŽO

Angelinini joški

Objavljeno 15. maj 2013 00.10 | Posodobljeno 15. maj 2013 00.12 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Na koncu me bo pa itak povozil avto ali mi bo na glavo padel klavir.

Domen Mal.

Nekdaj bohotna šobasta lepotica, zdaj pa shujšana, da ji šklepetajo kolena, Angelina Jolie, si je dala odstraniti obe dojki. Bradu Pittu nenadoma ni nihče več fovš.

Za podoben poseg se je pred dvema letoma in pol odločila tudi slovenska lepotica Nataša Dobelšek, razlog je bil enak kot pri ameriški igralki: velika verjetnost, da zboli za rakom na dojkah. Za to boleznijo sta umrli tudi njuni materi.

Nekaj sodelavk sem pobaral, kaj si one mislijo o takem posegu. Vzorec anketirank sicer ni statistično kredibilen, vse so okrog trideset in še ne mame, pa vendarle: brez izjeme so bile proti. Prsi so zanje pomemben del telesa, s katerim vzpostavljajo odnos do sebe in do moških in seveda – pomembne so v materinskem obdobju. Angelina svojih otrok verjetno ne bo več imela, če si bo še katerega zaželela, ga bo šla pa kupit v Afriko, kot to rade delajo zvezdnice njenega in Madonninega kova. In, sem še izvedel iz ankete, denar ni tako nepomemben pri tovrstni operaciji. Angelina pri novih dojkah ne bo škrtarila. Bradu bodo spet fovš.

Predvsem pa si kolegica ne more predstavljati, da bi si kateri koli del telesa odrezala zaradi preventive. Če bi vedela, da je verjetnost za raka na dojkah velika, bi si toliko pogosteje pretipala prsi in večkrat šla na mamografijo.

Tudi sam si upam trditi, da si ne bi dal odrezati jajc, čeprav bi mi dohtarji izračunali, da je 87 procentov možnosti (toliko jih je imela Angelina), da zbolim za rakom na modih. Zato ker bi bilo še vedno 13 odstotkov možnosti, da ne zbolim. Zato ker je še veliko verjetneje, da me bo na koncu izdalo srce, da fašem hudo sladkorno, da mi odpovejo jetra – vse te bolezni imam v familiji. Zato ker me bo na koncu pa itak povozil avto ali mi bo na glavo padel klavir. Življenje je polno ironije.

Ko me bo naskočila bolezen, me pač bo, sam pa bom – in to je moja preventiva – poskušal narediti vse, da se bo to zgodilo čim kasneje. Saj je kriza in so pufi in težave v službi, za katero se trudimo, da jo sploh imamo, ampak je tudi ljubezen, evo, maj je, in so otroci in je rumeno sonce in trenutek tišine, ki objame svet, pa ga prekine šele ptičji ščebet. Devetdeset procentov bolezni je danes povezanih s stresom. Torej, odrezati stres.

Ostalo je odvisno od matere narave. Na koncu nas bo le pokopala.

Deli s prijatelji