Angelca Likovič ekskluzivno: Otroke zastrupljajo z norimi idejami

FDV se opredeljuje do pobude, ali na njihovi fakulteti uvesti skupne toaletne prostore.
Fotografija: Upokojena ravnateljica Angelca Likovič. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Upokojena ravnateljica Angelca Likovič. FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – V medijih in na spletnih omrežjih je zadnje dni aktualna novica, da namerava fakulteta za družbene vede (FDV) uvesti skupna stranišča za moške in ženske. To so nam na FDV potrdili, a se ne bodo odločili do jeseni.

»O podani pobudi in tudi širše, o boljši vključenosti različnih skupin, ki se glede na pobudo očitno počutijo izključene, želimo na fakulteti opraviti potrebno široko strokovno razpravo akademske skupnosti, na podlagi katere bomo lahko sprejeli odločitve. To pa se zaradi izpitnega obdobja ne bo zgodilo pred jesenjo. Do takrat se do pobude žal. ne moremo opredeljevati,« so nam odgovorili na FDV. Pravijo pa, da so na fakulteti dobrodošle pobude za širjenje svobode in izboljševanje življenja v sodobni družbi, ki se pospešeno spreminja, tudi za ranljive skupine.

Spolno nevtralna (uniseks – obojespolna, vsespolna) stranišča so dvignila kar nekaj prahu, a zakaj? Bi s tem, ko bi ukinili moška in ženska stranišča kot družba kaj pridobili ali izgubili? Za mnenje smo vprašali LGBT-skupnost v Sloveniji, saj po svetu uvajajo tovrstna stranišča ravno zaradi transpolnih oseb, da bi se na straniščih počutile varno. Za mnenje smo vprašali tudi nekdanjo ravnateljico Angelco Likovič, aktivistko za družine in otroke Normo Korošec in profesorico spolnih študij na ljubljanski filozofski fakulteti Milico Antić Gaber, ki se zaradi pomanjkanja informacij do problematike ni želela opredeliti.

Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Eva Gračanin iz društva Legebitra je dejala, da preferirajo skupna stranišča, a le, če sta zagotovljeni varnost in higienska neoporečnost. »Pri Legebitri zagovarjamo stališče, da morajo biti stranišča varen, vključujoč in higiensko neoporečen prostor. Prostor, kjer lahko vsaka oseba ne glede na spolno identiteto in druge osebne okoliščine brez strahu pred neprimernimi komentarji, verbalnim, psihičnim, spolnim ali kakršnim koli drugim nasiljem opravi potrebe, ki se na stranišču običajno opravljajo. Skrb za varnost, 'vključujočnost' in higiensko neoporečnost pa je med drugim na vseh nas, ki stranišče uporabljamo.«

Angelca Likovič: »Absolutno sem proti skupnim straniščem. Od nekdaj smo bili moški in ženske, zato imamo ločena stranišča. Levičarjem na FDV je zmanjkalo idej in zato je njihova glavna skrb le skupna stranišča. 'Zabluzene' ideje LGBT bi želeli uvesti v naša stranišča. Moški in ženske hočemo na straniščih svojo zasebnost. Če pa v LGBT hočejo skupna stranišča, naj jih naredijo zase, ločena stranišča pa naj pustijo. LGBT že posega v naše šole, to je treba strogo prepovedati. Starši imajo pravico zahtevati, da otrok ne zastrupljamo z norimi idejami LGBT.

Norma Korošec FOTO: Instagram
Norma Korošec FOTO: Instagram

Norma Korošec: »Družba ob takih predlogih sprememb izgublja. Izgubljamo komplementarnost, izgubljamo pestrost, izgubljamo moškost in ženskost – postajamo razspoljeni. Feminizem je že tako načel našo družbo z domnevno 'enakostjo,' ki nam je vsem – najbolj pa pravim ženskam – prinesla samo izgubo, isto bo z enotnimi stranišči.«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije