RTVS GROZI STEČAJ ALI GRŠKI SCENARIJ?

Andrej Grah Whatmough, RTVS, stopil pred kamere: to je njegovo sporočilo (VIDEO)

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough je spregovoril o aktualnem dogajanju v hiši RTV Slovenija.
Fotografija: Andrej Grah Whatmough. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Andrej Grah Whatmough. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»RTV Slovenija ne grozita ne stečaj ne grški scenarij,« se je na besede poslanca Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, da nekompetentno vodstvo pelje RTV v stečaj in grški scenarij, jasen v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Dotaknil se je tudi likvidnosti: po izplačilu vseh plač so imeli na računu še tri milijone evrov, kar da je, tako pravi, likvidnostno dober položaj, medtem bodo 18. beležili še precej visok priliv, ko bodo plačani trajniki.

Kar se tiče poslovanja v drugem letu, pravi, da je to odvisno od vlade. Izpostavlja, da so pozvali k stabilnemu financiranju RTV Slovenija, a da ni odziva, kot ga tudi ni bilo pri prejšnjih vladah.

Razkril je tudi, da so vložili 24 milijonov evrov vredno tožbo proti državi (stroški dela). »Gre za skrajno sredstvo,« pravi Grah Whatmough.

Pismo Andreja Graha Whatmougha

Evropski komisiji je v. d. generalnega direktorja pisal pismo, in sicer o pritiskih, ki da trajajo že več kot eno leto: »Po moji oceni je stvar dosegla vrelišče.« Zadnja dejanja po njegovem mnenju kažejo, da je ogrožena pravna država.

Komentiral je tudi sodbi višjega sodišča v zadevi imenovanja Graha Whatmougha in razrešitve direktorice TV: »Čeprav se z vsebino sodb na RTVS ne strinjamo, sta obe sodbi pravnomočni. Vložili smo predlog za revizijo.« Odgovora še niso prejeli. Glede imenovanja je ponovno izpostavil, da prej triletnega pogoja za vodenje velikih sistemov v razpisih ni bilo: »Izpolnjujem enake pogoje kot drugi pred menoj. Ta pogoj se je znašel v razpisu leta 2020, še pod prejšnjim programskim svetom, tega pogoja ni bilo prej v razpisih.«

Glede razrešitve nekdanje direktorice TV Natalije Gorščak je dejal, da sodbo obžaluje, a da si »težko predstavljamo delo z direktorico TV, ki ne upošteva elementarnih navodil generalnega direktorja«. Poudarja, da direktorica TV ni bila razrešena zaradi slabe gledanosti, ampak zaradi ukrepov ob slabi gledanosti, nesprejemanja predlogov glede programske sheme: »Ni pokazala nobene pripravljenosti upoštevati katerega koli od predlogov.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije