Alojz Uran blagoslovil bukoviške jaslice (FOTO)

Franc Kubelj je letos izdelal nov hlevček in dve figuri. Več kot 1500 lučk razsvetljuje jaslice.
Fotografija: Upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran pri blagoslovu
Odpri galerijo
Upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran pri blagoslovu

V Bukovici pri Vodicah je že peto leto zaporedoma pred vaškim znamenjem v ponedeljek postavil jaslice priznani rezbar Franc Kubelj, nekdaj odlični avtoklepar. Ko se je pred 22 leti ponesrečil z motornim zmajem, se je moral odpovedati avtokleparstvu. Odkar se je drugič rodil, hodi le še z berglami. Imel je neverjetno srečo! Zdaj pravi: »Vse, kar šteje, sta danes in jutri. Nobena stvar na svetu ni tako slaba, da ne bi bila za kaj tudi dobra.«

Figure v človeški velikosti

Jaslice na prostem v Bukovici pri Vodicah Fotografije: Janez Kuhar
Jaslice na prostem v Bukovici pri Vodicah Fotografije: Janez Kuhar
Njegova želja je bila, da bi postavil jaslice pred domačo brunarico, a se je pred petimi leti odločil, da jih postavi pri vaškem znamenju z željo združiti krajane pred praznikom. Vse postavljene figure so izdelane v naravni velikosti. Letos je Franc Kubelj izdelal nov hlevček ter dve novi figuri, kravo ob jaslih in pastirja, ki je prišel pozdravit novorojenega odrešenika. Ograjo okoli jaslic je izdelal iz brezovih debel. Njegove številne rezbarije z ljudskimi motivi izžarevajo domačnost in toplino. Nikoli jih ni delal po naročilu niti niso bile na prodaj. Izdelal je številne reliefe, med njimi Poslednjo večerjo, Sveto družino, Kristusa na gori, Kmečko družino pri obedu.

Prva štiri leta je jaslice v Bukovici na sveti večer, 24. decembra, blagoslovil upokojeni ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Alojz Uran, letos pa jih je v navzočnosti vodiškega župnika in dekana Franca Mervarja že dan prej, v ponedeljek. Zbralo se je več sto krajanov iz vodiške in sosednjih občin, med njimi tudi vodiški župan Aco Franc Šuštar.

Ponoči na razsvetljenih jaslicah gori več kot 1500 lučk in vidne so tudi iz skoraj dva kilometra oddaljenih Vodic. Prva je številne navzoče pozdravila Nataša, predstavnica jasličarjev iz Bukovice, v bogatem kulturnem programu pa so sodelovali pevska skupina Aronija, lajnar Vinko Novak, violinistka Marta Ribič in kitarist Vojko Rozman, ki sta zaigrala skladbi Glej, zvezdice božje in Sveto noč, otroci Klemen, Klara in Vita ter kvartet trobil Godbe Vodice.

Franc jaslic sam fizično ne more postavljati, vesel pa je, da so razstavljene vsako leto. Na koncu slovesnosti se je zahvalil vsem jasličarjem iz Bukovice, ki so pomagali pri postavitvi, in vsem, ki so sodelovali s kulturnim programom, donatorjem in domačim gospodinjam, ki so napekle številne dobrote za vse obiskovalce. Najmlajše je obiskal Božiček. 
Božiček in Franc Kubelj
Božiček in Franc Kubelj
Vinko Novak je iz lajne izvabil božične pesmi.
Vinko Novak je iz lajne izvabil božične pesmi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije