NOVINARSKA KONFERENCA

Poklukar sporočil nove ukrepe, vladi bo predlagal delno zaprtje (VIDEO)

Minister opozarja, da smo na prelomni točki.
Fotografija: Minister Janez Poklukar FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Minister Janez Poklukar FOTO: Blaz Samec

Epidemiološka slika v Sloveniji je iz dneva v dan slabša. Število novih okužb je danes naraslo že do 3166 (le enkrat doslej smo zabeležili več okužb, 5. januarja letos – 3428). Pozitivnih je bilo tako 38,1 odstotka PCR-testov, v bolnišnicah zdravijo 538 covidnih bolnikov, od tega 133 na intenzivnem oddelku. Umrlo je devet covidnih bolnikov.

Čeprav sta tako stroka kot vlada dolgo zagotavljali, da zapiranj ne bo, je vrag vzel šalo. Vlada je že sprejela nekaj dodatnih ukrepov, med njimi pogostejše testiranje v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih. O stanju sta na novinarski konferenci spregovorila zdravstveni minister Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

Uvedli pogostejše testiranje

Kot je sporočil Poklukar, je vlada sprejela dopolnitev odloka za obvladovanje epidemije. »Uvajamo redno presejalno testiranje v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih. Za opravljanje dela se poveča tudi pogostost samotestiranja na 48 ur, prav tako se uvede samotestiranje za učence, dijake in študente, zanje je predvideno testiranje dvakrat tedensko, v ponedeljek in sredo. Na 48 ur se bo treba testirati tudi za udeležbo v športnih dejavnostih, ter rekreativnih in obšolskih dejavnostih. Določi se, da je uporaba zaščitne maske obvezna v zdravstvu, izobraževanju in socialnovarstvenih zavodih ter v vseh dejavnostih, kjer prihaja do medsebojnega stika,« je povedal zdravstveni minister. O samotestiranju je povedal, da je za šolarje to še vedno prostovoljno, se pa povečuje frekvenca testiranja, prav tako bo samotestiranje veljalo tudi za nižje razrede. Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, 1. novembra.

image_alt
Izredno slabe novice: število novih okužb preseglo 3000

Poklukar tudi napovedal, da bo vladi ob nadaljevanju slabega trenda (če bo na intenzivnih oddelkih zasedenih 160 do 180 postelj) predlagal delno zaprtje države. Te številke bi lahko dosegli že čez en teden. Na vprašanje, zakaj se vlada ni že zdaj odločila za delno zaprtje države, je Poklukar povedal, da odločitev ni enostavna. »Treba je širše gledati na situacijo. Seveda je zapiranje segmentov družbe, kot sem ga naznanil, odvisno od poosebljanja najinega apela, da je prišel čas, ko moramo PCT in ukrepe, vključno s cepljenjem, izvajati tako intenzivno, kot smo to počeli v sredini septembra. Če bomo stopili skupaj, morda to ne bo potrebno. Zadnji trenutek je, da to preprečimo.«

Povečevanje kapacitet v bolnišnicah

Poklukar je napovedal odprtje dveh novih covidnih bolnišnic (Sežana in Topolšica), v petek se bodo odločali o novih bolnišničnih kapacitetah na intenzivnih enotah. Trenutno so zasedene vse navadne postelje v covidnih bolnišnicah, a je minister napovedal, da ni bojazni, da bi jih zagotovili še več - iz 390 na 428 postelj. Zasedenost na na intenzivnih oddelkih je 92-odstotna. »Glede na napovedi bomo v petek omejili izvajanje vseh nenujnih programov in povečali kapacitete za navadne in intenzivne postelje.« Ob tem je poudaril, da se v nobenem primeru ne sme ustavljati programov z onkologije, porodništva in pediatrije.

»Napoved ni dobra, gremo v najslabše stanje v času epidemije. Medtem ko smo na začetku s strahom gledali takratno Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti na prelomni točki: lahko se nam zgodi Bergamo. Kaj bi pomenil zlom zdravstvenega sistema? To pomeni, da bi se zdravstvo usmerilo le na covidne bolnike in nujna stanja na urgencah. Kdo bo stal ob teh posteljah? Zdravstvene delavce bomo morali preusmeriti z drugih oddelkov, zmogli bomo reševati zgolj še življenja. Poziv vsem prebivalcem, da sledijo priporočilom in ukrepov, ki jih skušamo s stroko implementirati ves čas boja z virusom.«

image_alt
Počivalšek svari: Če ne prenehamo z izgovori, bomo morali v lockdown

Pozval je tudi k upoštevanju pogoja PCT. »PCT pogoj učinkuje, če ga izvajamo in to vsi, tako uporabniki kot izvajalci storitev. Na začetku je delovalo dobro, število okužb se je zmanjševalo. Zdaj številke kažejo, da nismo več dosledni, da se ne držimo tega, kar nam je šlo dobro v sredini septembra. Izvajanje PCT pogoja ne deluje kot bi si želeli, preverjanje je prej izjema kot pravilo. Opažamo pa tudi povečano število ponarejenih potrdil, to ne odraža zrelosti družbe, to nam ne daje popotnice iz epidemije, enako velja za nošenje mask, na mehurček smo že zdavnaj pozabili. Predlagati moramo dodatne ukrepe,« je povedal.

Napoved omejevanja odprtja lokalov, obveznega testiranja v šolah

K upoštevanju ukrepov je pozvala tudi Logarjeva in spomnila na številne evropske države, v katerih so lahko zaradi dobre precepljenosti sprostili ukrepe. »Žalostno, da se pri nas moramo pogovarjati o zaostrovanju ukrepov, ki nas pravzaprav sploh ne omejujejo. Ker ne želimo nič žrtvovati, moramo nositi tudi posledice,« je povedala in poudarila, da je najmlajši covidni bolnik v bolnišnici star 19 let, na intenzivni enoti pa 35 let.

O dodatnem zaostrovanju ukrepov je Logarjeva povedala, da so v strokovni skupini ob poslabšanju razmer predvideli, da bi med drugim omejevali delovni čas lokalov. »Smo za to, da bi ostale šole odprte, bi pa prešli na obvezno testiranje v šolah, tudi na hibridne programe šolanja. Ostale stvari so še odprte, upamo, da se bomo bistvenemu zaostrovanju uspeli izogniti.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije